HomeHL-9Ο καιρός έφερε τα… τουρκικά αλιευτικά στη Γαύδο

Ο καιρός έφερε τα… τουρκικά αλιευτικά στη Γαύδο

Πήραν άδεια να καταπλεύσουν στη Σούδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο διαφορετικά περιστατικά που αφορούσαν σε τουρκικά αλιευτικά σκάφη κινητοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά, 12 τουρκικά αλιευτικά που είχαν αποπλεύσει από τουρκικά λιμάνια απέναντι από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο με προορισμό δυτική Μεσόγειο κινήθηκαν νότια της Ρόδου, νότια του Καστελλόριζου και νότια της Κρήτης. Ωστόσο χθες βρέθηκαν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τα πέντε συνέχισαν τον πλου τους προς τη δυτική Μεσόγειο και τα υπόλοιπα επτά αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο μεταξύ Γαύδου και Γαυδοπούλας. Τα επτά τουρκικά αλιευτικά δεν μπόρεσαν να «απαγκιάσουν» και ζήτησαν άδεια από τις λιμενικές αρχές να πιάσουν στη Σούδα. Το λιμενικό τους επέτρεψε τον ασφαλή κατάπλου στο λιμάνι της Σούδας.

Την ίδια ώρα συναγερμός σήμανε στις λιμενικές Αρχές και όταν εντοπίστηκε στα ραντάρ στόλος από 15 τουρκικά αλιευτικά σκάφη να πλέουν μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στις Κυκλάδες. Μετά από έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι τα σκάφη σέρνουν ιχθυοκλωβούς για ιχθυοκαλλιέργιες,  με προορισμό τη Μάλτα.

Όπως επεσήμαναν στο protothema.gr στο πλαίσιο της ασφαλούς διέλευσης είθισται να περνάει κάποιο αλιευτικό με προορισμό τη δυτική Μεσόγειο. Εκείνο που προκάλεσε ανησυχία ήταν ο μεγάλος αριθμός των αλιευτικών.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι κάτι γίνεται έμοιαζε σαν… απόβαση»,  είπαν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προσέθεσαν: «Προφανώς απέπλευσαν όλα μαζί από τα τουρκικά παράλια κάτι που δεν συνηθίζεται».

Ο τουρκικός αλιευτικός στόλος σήμερα πλέει νότια της Μεθώνης με προορισμό τη Μάλτα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση