HomePost ItΗμέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου: συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου: συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση

Τι αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

 

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στα αθώα θύματα, τους 353.000 Έλληνες που δολοφονήθηκαν και στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, μια απάνθρωπης εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς σε έναν πόλεμο εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου» το 1994 με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και της παράταξής μας, του ΠΑΣΟΚ, ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, στους νεκρούς, στους αγώνες, στις θυσίες και στην προσφυγιά καθώς και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Συνεχίζοντας αυτό τον αγώνα το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ξεκινάμε από την Ενωμένη Ευρώπη και τον ΟΗΕ, θέμα με το οποίο ασχολείται σχετική επιτροπή του Κινήματος.

Το 2019, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατέθεσε αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία. Σκοπός της Επιτροπής οφείλει να είναι η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων.

Δυστυχώς αυτή πρόταση μας δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Άμεσα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα επαναφέρει το αίτημα και προς την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η σημερινή συγκυρία, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευμενής ώστε η Κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων προσδίδοντας σε αυτή την ημέρα το νόημα που της αξίζει.

Η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και ο αγώνας μας έχει να κάνει με απαίτηση για Παγκόσμια Ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων στο μέλλον από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές.

Η σημερινή επέτειος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Επιθυμούμε γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με τους γείτονές μας. Η Τουρκία οφείλει να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να ζητήσει συγνώμη από τους λαούς που υπέφεραν, εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής τους, από τις θηριωδίες των προγόνων τους.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση