HomePost ItΣτην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης για τα ζώα συντροφιάς ο Νίκος Ηγουμενίδης

Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης για τα ζώα συντροφιάς ο Νίκος Ηγουμενίδης

Τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Οι προβληματικές διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς στο επίκεντρο των επαφών του βουλευτή Ηρακλείου

Εκτεταμένη συνάντηση με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρία Σωμαρά πραγματοποίησε στο Ηράκλειο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Τεχνολόγος Τροφίμων της Περιφέρειας Κρήτης Γεώργιος Αντωναράκης, εντάσσεται στα πλαίσια σειράς επαφών του βουλευτή με επίκεντρο το επικείμενο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Από την πλευρά της υπηρεσίας τονίστηκε η συντελούμενη αποδόμηση της Υπηρεσίας με την συστηματική άρνηση ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί έγγραφο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για την άμεση πρόσληψη 5 μόνιμων κτηνιάτρων από τους περίπου 20 συνολικά που απαιτούνται σε βάθος 5ετίας για τις ανάγκες συνολικά της υπηρεσίας, και μάλιστα με την οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας.

Ειδικά για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, συζητήθηκε εκτενώς το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου με τα αδέσποτα να ανέρχονται πλέον σε παραπάνω από 5.000 ζώα, καθώς και ζητήματα συνολικά της υποχρηματοδότησης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε τη σοβαρότητα του ζητήματος της υποστελέχωσης των υπηρεσιών δεδομένου ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναθέτει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας τον σημαντικό έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

Επιπλέον, τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης πλήθος ασαφειών του νομοσχεδίου σε σχέση με την προστασία των ζώων συντροφιάς και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων και οι ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί για τα καταφύγια και την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση ενός ουσιαστικού και εμπεριστατωμένου ελέγχου στα καταφύγια των ζώων συντροφιάς», επεσήμανε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο όπως έχει μέχρι σήμερα διατυπωθεί στη διαβούλευση παρουσιάζει εξαιρετικές αδυναμίες, ενώ παραμένει ως ερώτημα τι πόρους διαθέτει συνολικά για την διαχείριση και προστασία των ζώων συντροφιάς. Διαφαίνεται ήδη ότι μοναδικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και όχι το ζητούμενο, δηλαδή την πολύπλευρη θωράκιση των ζώων συντροφιάς».

Εκτός από το νομοσχέδιο, στη συνάντηση τέθηκαν επίσης συνολικά τα ζητήματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, το ζήτημα της χρηματοδότησης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και ο κίνδυνος μετακύλισης του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες και δη όσοι δραστηριοποιούνται στον ήδη πολύπαθο πρωτογενή τομέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση