HomeΕΛΛΑΔΑ«Πρωτοβουλία Μανώλη Κεφαλογιάννη να καταστεί κοινοτικό κεκτημένο και η Συνθήκη του Μοντρέ μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.»

«Πρωτοβουλία Μανώλη Κεφαλογιάννη να καταστεί κοινοτικό κεκτημένο και η Συνθήκη του Μοντρέ μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κατέθεσε τροπολογία με την οποία καθίσταται κοινοτικό κεκτημένο η Διεθνής Συνθήκη του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία και την ίδια χρονιά καταχωρήθηκε στον προάγγελο των Ηνωμένων Εθνών, την Κοινωνία των Εθνών.

Η Συνθήκη του Μοντρέ, μία διεθνής συνθήκη που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά του Βοσπόρου και στα στενά των Δαρδανελίων ισχύει μέχρι και σήμερα με ελάχιστες μικρές τροποποιήσεις.

Η Τουρκία σε μία φάση αναθεωρητισμού επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να αμφισβητήσει το Διεθνές Δίκαιο όπως έκανε με σειρά δηλώσεών του ο Τούρκος πρόεδρος για τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης από το 2017.

Τότε στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία είχε γίνει δεκτή τροπολογία που είχαν καταθέσει από κοινού ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Έλμαρ Μπροκ και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και συντάκτης της Έκθεσης Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας Ρενάτα Ζόμερ με την οποία καταδικαζόταν απερίφραστα η ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης του Τούρκου προέδρου και η Συνθήκη καθίστατο πλέον κοινοτικό κεκτημένο.

Σε μία νέα τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.

Με πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη κατατέθηκε στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τροπολογία με την οποία καταδικάζεται απερίφραστα η δήλωση του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα και η ίδια η συνθήκη καθίσταται πλέον κοινοτικό κεκτημένο.

Την τροπολογία συνυπέγραψαν όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους που ανήκουν στο ΕΛΚ. Ενώ έγινε αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κατατέθηκε ως τροπολογία του ΕΛΚ .

Αναλυτικά η τροπολογία:

 Καταδικάζει έντονα τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μια διεθνή συνθήκη που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, με απλό προεδρικό διάταγμα.

Μια δήλωση που ακολουθεί τις τουρκικές προσπάθειες να αμφισβητήσει μια άλλη διεθνή Συνθήκη αυτή της Λωζάνης και να υπονομεύσει έτσι τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση