HomeHL1-EconomyΤαμείο Αλληλεγγύης: Πιο ευέλικτο και με ταχύτερη αποδέσμευση κονδυλίων

Ταμείο Αλληλεγγύης: Πιο ευέλικτο και με ταχύτερη αποδέσμευση κονδυλίων

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, στα νησιά και στις περιοχές που παρατηρείται έντονη σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι οποίες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε σχέδιο έκθεσης για το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξασφάλιση «ταχείας δράσης και ανακούφισης» για τις πληγείσες από καταστροφές περιοχές και χώρες.

Υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο το γεγονός ότι είναι ζωτικής» σημασίας η βελτίωση στους τομείς της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της πρόληψης κινδύνου. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να απαιτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) να διαθέτει τα μέσα ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης στην κλιματική αλλαγή, παρά να αντιδρά απλώς στις συνέπειες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, στα νησιά και στις περιοχές που παρατηρείται έντονη σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι οποίες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Θέλουν περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στις περιπτώσεις διασυνοριακής αντιμετώπισης των καταστροφών.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θεσπίστηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που συνέβησαν στην κεντρική Ευρώπη το 2002 για την παροχή ταχείας οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας φυσικών καταστροφών. Έκτοτε, το ΤΑΕΕ έχει διαθέσει περίπου 6,6 δισ. ευρώ σε βοήθεια για περίπου 100 περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα.

Το Μάρτιο του 2020 το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει μείζονες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ένα μέτρο που λήφθηκε στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση