HomeHL-9Αυξητική διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία

Αυξητική διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία

Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε πως η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να μεταδίδεται σαν πυρκαγιά εκτός ελέγχου μεταξύ των μη εμβολιασθέντων, αν και σημείωσε ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός βεβαιότητας» πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι της.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την αυξητική διασπορά της παραλλαγής B.1.617.2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως μετά από το βήμα περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών σήμερα Δευτέρα, ο κ. Χάνκοκ κάλεσε όλους όσοι δικαιούνται αλλά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού.

Τόνισε ότι η ινδική παράλληλη διασπείρεται ακόμα πιο γρήγορα από τη βρετανική παραλλαγή του Κεντ που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι καθίσταται πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού σε περιοχές της χώρας όπως το Μπόλτον και το Μπλάκμπερν. Σημειώνεται ότι ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι έχει πει πως η ινδική παραλλαγή αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη σε όλο το Ην. Βασίλειο.

«Είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του εμβολιαστικού προγράμματος και του ιού, με την ινδική παραλλαγή να έχει δώσει φτερά στον ιό», παρατήρησε ο κ. Χάνκοκ, μην αποκλείοντας τοπικά lockdown για να συγκρατηθεί η διασπορά της παραλλαγής.

Παρέπεμψε, ωστόσο, σε κάποια πρώτα στοιχεία από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που προσφέρουν «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της ινδικής παραλλαγής.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας επέμεινε ότι η σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα μπορεί να γίνει παρά την αρχή της έξαρσης της νέας παραλλαγής, καθώς για την ώρα πληρούνται τα κριτήρια της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Παραδέχθηκε όμως ότι έχει τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της ινδικής παραλλαγής το τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη πλήρους άρσης των περιορισμών στις 21 Ιουνίου. «Θα αξιολογήσουμε τις επόμενες εβδομάδες την κατάσταση και θα λάβουμε οριστική απόφαση για το τέταρτο βήμα που είναι το μεγαλύτερο βήμα του οδικού χάρτη. Θα λάβουμε αυτή την απόφαση στις 14 Ιουνίου», είπε ο κ. Χάνκοκ.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βρετανίας να μην ταξιδεύουν προς χώρες που είναι στην πορτοκαλί και κόκκινη λίστα της κυβέρνησης παρά μόνο αν υπάρχει ουσιώδης ανάγκη, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εισαγωγής επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Υπερασπίστηκε δε την κυβέρνηση έναντι της κριτικής που δέχεται ότι καθυστέρησε να τοποθετήσει την Ινδία στην κόκκινη ταξικιστική λίστα, επιτρέποντας την απευθείας αεροπορική σύνδεση έως το τέλος Απριλίου.

Κατά των ταξιδιών στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι τάχθηκε και ο επίτιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ.

Εξάλλου, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση καθηγητής Τζον Έντμουντς δήλωσε ότι δικαίως υπάρχει ανησυχία για τη «νέα απειλή» από την ινδική παραλλαγή, αλλά κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται. Όπως είπε, η χώρα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο τώρα σε σχέση με την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς πλέον τα νοσοκομεία είναι «σχεδόν άδεια» και τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση