HomeΚΟΣΜΟΣΤο Ισραήλ στοχεύει στον επικεφαλής της Χαμάς

Το Ισραήλ στοχεύει στον επικεφαλής της Χαμάς

Κύμα αεροπορικών επιθέσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε την οικία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε ένα κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του,  και κυκλοφόρησε βίντεο της επίθεσης.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 26 άτομα νωρίς την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι στην περιοχή.

Οι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερους πυραύλους στο Ισραήλ, στέλνοντας τους Ισραηλινούς στο καταφύγιο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να «συνεχίσει να αποκρίνεται σθεναρά» στις επιθέσεις, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καλεί τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις κλιμακούμενες συγκρούσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.  Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του στον Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς», όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για «την ασφάλεια των δημοσιογράφων», αναφερόμενος στην επίθεση του Ισραήλ που κατέστρεψε ένα διώροφο κτίριο στην Πόλη της Γάζας, το οποίο στέγαζε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).

Από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, τουλάχιστον 174 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 47 παιδιών και 29 γυναικών, με 1.200 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ, υποστηρίζει, ότι δεκάδες μαχητές είναι μεταξύ των νεκρών.

Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν από μαχητικές επιθέσεις στο Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η έξαρση της βίας τις τελευταίες έξι ημέρες ξεκίνησε μετά από εβδομάδες αυξανόμενης ισραηλινής-παλαιστινιακής έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις σε έναν ιερό τόπο σεβαστού τόσο από τους Μουσουλμάνους όσο και από τους Εβραίους. Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, πυροδοτώντας αντίποινα εναέριων επιθέσεων.

Τι ξέρουμε για την επίθεση οικία του Γιαχία Σίνουαρ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τις οικίες τόσο του Γιαχία Σίνουαρ όσο και του αδελφού του Μοχάμεντ Σίνουαρ, τους οποίους χαρακτήρισε ως επικεφαλής εφοδιασμού και ανθρώπινου δυναμικού για τη Χαμάς.

Και οι δύο κατοικίες χρησίμευαν ως στρατιωτική υποδομή για τη Χαμάς.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν για τα μέσα ενημέρωσης ότι το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς είχε βομβαρδιστεί. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τη μοίρα των δύο αδελφών.

Πολλές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δεκάδες ανθρώπους να αναφέρουν ότι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια σπιτιών, δήλωσε ο Ρουστί Αμπουλούφ του BBC.

«Δεν έχω καλύψει ποτέ αεροπορικές επιθέσεις με τέτοια ένταση, εκρήξεις σημειώνονται παντού στη Γάζα, υπάρχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους αξιωματούχους για να μάθουν πού βρίσκονται οι επιθέσεις», έγραψε στο Twitter.

«Το κτίριο στο οποίο μένω στο δυτικό τμήμα της πόλης κουνήθηκε σαν σεισμός», έγραψε επίσης. «Μια υστερική κατάσταση χάους, παιδιά και γυναίκες στο κτίριο που φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπους να φωνάζουν», περιγράφει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στην οδό al-Wehda στην κεντρική πόλη της Γάζας σε μια νύχτα, με οκτώ παιδιά και 10 γυναίκες μεταξύ των νεκρών. Οι αναζητήσεις κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται.

Περίπου 120 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από μαχητές στη Γάζα ενάντια στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ τη νύχτα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν υπήρξαν αναφορές σοβαρών τραυματισμών.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση