HomePost ItΒαρδάκης: «Ξεκινά η μεγάλη μάχη, η Μητέρα των μαχών για όλους μας, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

Βαρδάκης: «Ξεκινά η μεγάλη μάχη, η Μητέρα των μαχών για όλους μας, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

Τι ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Με το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, καταργούνται όλα εκείνα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε με τρία εμβληματικά νομοσχέδια, νόμους του κράτους, τους 4448/2017, 4554/18 και 4611/19, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για τον κόσμο της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε παρέμβασή του στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου, με θέμα «Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Εργασιακός Μεσαίωνας».

Το επικείμενο νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο, προβλέπεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου και σε αυτό το πλαίσιο η εργασία μπορεί να φτάσει έως και τις 10 ώρες εργασίας την ημέρα.

Προωθείται η περαιτέρω απελευθέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία για επιχειρήσεις παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού.

Με το επικείμενο νομοσχέδιο μειώνονται οι μισθοί, θεσπίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες, καταλύονται οι συλλογικές συμβάσεις. Οι διατάξεις του τελικά οδηγούν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο εργασιακός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης, οι επικείμενες αλλαγές συνδέονται άμεσα ως προϋπόθεση με την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2026.

Ο κ. Βαρδάκης υποστήριξε ότι:

«Είναι μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα συνδικάτα να συσπειρωθούν ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Πιστέψτε με, το νομοσχέδιο του Γιαννίτση ήταν ΄΄χάδι΄΄ μπροστά σε αυτό που έρχεται. Αυτό που δεν έκανε καμιά δεξιά κυβέρνηση, το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλάζει τον χαρακτήρα των συνδικάτων».

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικοί φορείς καλούνται να παίξουν ένα σημαίνοντα ρόλο στον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, τη στιγμή που για πρώτη φορά δεξιά κυβέρνηση αλλάζει το νόμο 1264/1982 και περιστέλλει συνδικαλιστικές ελευθερίες.

«Ξεκινά η μεγάλη μάχη, η Μητέρα των μαχών για όλους μας, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα οι διατάξεις που καταργούν κάθε έννοια δικαίου για τους εργαζομένους», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης.

Κεντρικοί εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η βουλευτής και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.), εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού και της διοίκησης του Ε.Κ.Η. και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Κλαράκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση