HomeHL-9Τέλος το lockdown -Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο

Τέλος το lockdown -Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο

Με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γύρισε ανάποδα πια η κλεψύδρα για το lockdown και από αύριο τα SMS ο περιορισμός στις μετακινήσεις, τα ραντεβού στο λιανεμπόριο «τελειώνουν».

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, παρουσίασε χθες τον… χάρτη της ελευθερίας και την επιστροφή στην κανονικότητα και ανακοίνωσε ότι από αύριο 14 Μαΐου λέμε «αντίο» στα SMS στο 13030 για μετακινήσεις και στο 1332 για το λιανεμπόριο, ενώ όλοι μπορούν να πάνε ελεύθερα από νομό σε νομό, χωρίς περιορισμούς. Επίσης το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται ως τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα. Βέβαια, θα συνεχίσει να απαγορεύεται για όλο τον Μάιο η μουσική στα καταστήματα εστίασης και στα καφέ.

Με «όπλο» το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού που προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αλλά και τα θετικά μηνύματα που ήρθαν από το πρόσφατο «ξεκλείδωμα» της εστίασης, των οργανωμένων παραλιών, των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, φροντιστηρίων, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων άναψε το πράσινο φως για την άρση του lockdown. Ετσι το «λουκέτο» βγαίνει και η χώρα απελευθερώνεται, ενώ μέσα σε όλα ανοίγει και ο τουρισμός με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να αναμένεται να κάνει σήμερα ανακοινώσεις για το θέμα.

Άρση αναστολής κανονικών αδειών από σήμερα σε γιατρούς, προσωπικό νοσοκομείων, υγειονομικούς

Από σήμερα 13 Μαΐου γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας

Τι τελειώνει από αύριο

Από αύριο Παρασκευή ξεκινάει και πάλι για την Ελλάδα η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς στο «χρονοντούλαπο» μπαίνουν SMS και μετακινήσεις, ενώ σταδιακά ανοίγουν κι άλλοι τομείς. Αναλυτικά από αύριο τελειώνουν:

  • Τελειώνει ο περιορισμός στις μετακινήσεις
  • Τελειώνουν τα SMS 13033 και το 13032
  • Τελειώνουν οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας

Με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Τι ανοίγει στη συνέχεια

Το «ξεκλείδωμα θα έχει και συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι. Αναλυτικά ανοίγουν:

  • Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι

Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση