HomeΚΡΗΤΗΤιμήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Τιμήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Γα την συνεισφορά του στην διαχείριση του Προσφυγικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο της ΄Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Jason Hepps είχε το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαΐου, στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας για θέματα Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Πέτρος Μάστακας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη και η υπεύθυνη του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη Δήμητρα Καμπέλη.

Συζητήθηκε η μετεξελίξη του προγράμματος «ESTIA», τώρα που η Ύπατη Αρμοστεία πρόκειται να αποχωρήσει από αυτό αλλά και ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία για θέματα ένταξης των προσφύγων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Hepps, με αφορμή την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ύπατης Αρμοστείας στο «ESTIA», βράβευσε τους φορείς που συνέβαλαν στην μέχρι σήμερα επιτυχή υλοποίησή του.

Βραβεύτηκαν:
– Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης
– Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου
– Ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου
– Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Μαλεβιζίου
– Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας
– Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής των Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, ως εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων
– Ο πρόεδρος του «Πλοηγού» Χάρης Ροδιτάκης.
dimarchos-yparti-armostia-tou-oie
Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμητική αυτή βράβευση. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πραγματικά υπερήφανος για την στάση του Δήμου Ηρακλείου πάνω στο εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα του Προσφυγικού. Δεν ήταν, βεβαίως, από την αρχή όλα εύκολα και απλά . Αντιθέτως, το καλοκαίρι, του 2016 υπήρξαν, όπως ίσως θα θυμάστε, έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΠΕΔ Κρήτης, της οποίας είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος εκείνη την εποχή, από την Άνοιξη του ’16 είχε αποφασίσει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογούσε σε ένα τόσο μεγάλο εθνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα. Και στη συνέχεια, παρότι ομολογουμένως υπήρξαν και θυελλώδεις συνεδριάσεις, η ΠΕΔ κινήθηκε τελικά συντεταγμένα και ομόθυμα.
Προκρίναμε την λύση της φιλοξενίας σε μικρές δομές (ξενοδοχεία ή διαμερίσματα) στο πλαίσιο προγράμματος «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων – ESTIA». Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποίησαν υποδειγματικά η Αναπτυξιακή Ηρακλείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Καθώς η Ύπατη Αρμοστεία αποχωρεί πλέον, δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί, καθώς ως Δήμος Ηρακλείου έχουμε υπογράψει μνημόνιο για να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε, σε ζητήματα ένταξης των προσφύγων.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, η συνεισφορά του οποίου στην επιτυχία του προγράμματος υπήρξε καθοριστική.
Ευχαριστώ επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους Δημάρχους της Κρήτης, όσους παρευρίσκονται σήμερα εδώ για να τιμηθούν και εκείνους που το καλοκαίρι του 2016 έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση. Όλοι μαζί καταστήσαμε την Κρήτη παράδειγμα προς μίμηση στην διαχείριση του Προσφυγικού.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω και στον τότε Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα. Στα πρώτα, δύσκολα βήματα του εγχειρήματος, και παρά τις πολλές και ισχυρές πιέσεις που δεχτήκαμε, υπήρξε ένας άξιος συνοδοιπόρος.

Ομοίως και τους πρώην Δημάρχους Μαλεβιζίου και Σητείας κ.κ. Κ. Μαμουλάκη και Θ. Πατεράκη, οι οποίοι ανέλαβαν μέρος της φιλοξενίας προσφύγων.

Ευχαριστώ τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και κάνουν.
Ευχαριστώ, τέλος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς και όλους τους δημότες της πόλης μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δέχτηκαν τους πρόσφυγες με ανοιχτή αγκαλιά και ανοιχτό μυαλό.
Όπως έχω αναφέρει ξανά χρησιμοποιώντας μια παλιά ρήση: Ο αληθινός πολιτισμός βρίσκεται εκεί όπου κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει σε όλους τους άλλους, κάθε δικαίωμα που διεκδικεί για τον εαυτό του.
Δεν θα τιμούσαμε λοιπόν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, της Κρήτης, αν δεν σεβόμασταν και δεν βοηθούσαμε τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση