HomePost ItΣτην κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στην κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ο Σωκράτης Βαρδάκης

Τι δήλωσε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλευρό μαθητών και καθηγητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, για συμμετοχή στην κινητοποίηση, την οποία στηρίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Ο κ. Βαρδάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Η υποβάθμιση των πτυχίων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και το «κλείσιμο» ειδικοτήτων, αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι τηςσκληρής και άδικης επίθεσης της κυβέρνησης στην δωρεάν εκπαίδευση,κατάρτιση, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Η ΝΔ, ως πολέμιος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιδιώκει να μετατρέψει τους σπουδαστές σε «επαγγελματίες εργάτες».

Στο άρθρο 14 του νόμου 4763/2020για τους σπουδαστές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ προβλέπεται ότι οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα χορηγούνται μετά από πιστοποίηση. Αυτά μάλιστα θααντιστοιχούνστο επίπεδο 3, αντί του 4, που ίσχυε μέχρι σήμερα, επιβάλλοντας συμπληρωματική πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, υποβαθμίζοντας έτσι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑ.Ε.Δ. που εισήχθησαν με το προηγούμενο καθεστώς αδικούνται κατάφωρα.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς των σχολών, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ,δεν είναι πλέον απαραίτητο προσόν, αλλά δύναται αυτό να «υποκατασταθεί» και από επαγγελματική εμπειρία.

Τέλος φαίνεται ότι η διασφάλιση των εργαζομένων πάει περίπατο, αφού μετά την καθιέρωση, μέσω προκηρύξεων πρόσληψης και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέλεξε να επαναφέρει από την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο, το καθεστώς των ωρομισθίων, με ότι αυτό συνεπάγεταιγια το ενδεχόμενο, μη ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση