HomePost ItZητούν τη συνέχιση της στήριξης σε εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου

Zητούν τη συνέχιση της στήριξης σε εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου

  «Απαραίτητη η συνέχιση στήριξης της Πολιτείας στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου με δικαίωμα αναστολής εργασίας ακόμη και μονομερές»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και οι Βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, με την οποία ζητούν τη συνέχιση της στήριξης σε εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου με δικαίωμα αναστολής εργασίας ακόμη και μονομερές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την περίοδο της πανδημίας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξει, ενώ 2 στις 3 δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού, αφού θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι τόσο στο ωράριο, όσο και στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Ταυτόχρονα, στον τομέα του τουρισμού, μπορεί το πιλοτικό άνοιγμα, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχει ήδη ξεκινήσει, όμως για την ώρα αυτό δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί σχεδόν καθόλου, ούτε αναμένεται να συμβεί μέσα στον Μάιο.

Στην πραγματικότητα, ο Μάιος θεωρείται από τους επαγγελματίες του κλάδου χαμένος, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια δεν θα λειτουργήσουν πριν από τα μέσα ή το τέλος Ιουνίου.

Επειδή η κατάσταση και μετά την 15η Μαΐου θα συνεχίσει να είναι αβέβαιη και η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου,

Επειδή κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού– επισιτισμού δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος,

Επειδή οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο, στην πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις επισιτισμού – τουρισμού για αναστολές εργασίας και καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ή και δικαίωμα μονομερούς δήλωσης από τον εργαζόμενο, μετά τις 15 Μαΐου και τον Ιούνιο;
  • Τι προτίθεσθε να πράξετε προκειμένου να στηριχθούν οι εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης;

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση