HomeΕΛΛΑΔΑΜαγιορκίνης: Σημαντική η συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό

Μαγιορκίνης: Σημαντική η συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό

«Αυτοί οδηγούν την επιδημικότητα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, παρουσιάζοντας κάποια σημεία αποσυμπίεσης για ακόμη μία εβδομάδα, αν και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια καταγράφει επιπλέον σημεία υποχώρησης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό 6%. «Σχετικά με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας έχει παρατηρηθεί σημαντικότατη μείωση που αγγίζει και το 30% στην Αττική, θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς εξαιτίας των αργιών του Πάσχα υπάρχει μειωμένη προσέλευση για τεστ. Πιο αξιόπιστη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στοιχεία από τα self test αλλά και στη σημασία της μαζικής συμμετοχής στον εμβολιασμό.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό αν είσαι πάνω από 65, η πιθανότητα να καταλήξεις από τον ιό είναι της τάξης του 10%-20%. Μετά τον εμβολιασμό η πιθανότητα αυτή καθώς και η πιθανότητα του να μπει κάποιος στο νοσοκομείο μειώνεται τουλάχιστον 20 φορές» σημείωσε και υπογράμμισε: «Με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών, από τη μία, ναι, προστατεύουμε τους νέους, καθότι στην ουσία η πιθανότητα να πάθει κάποιος νέος σοβαρό Covid μετά τον εμβολιασμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Από την άλλη -και ίσως το πιο σημαντικό- είναι ότι εξαλείφουμε τη μετάδοση στην κοινότητα. Το κύμα του εμβολιασμού που έχει ξεκινήσει τώρα είναι αυτό που θα ροκανίσει το μεγαλύτερο μέρος της μεταδοτικότητας, του rt, και θα οδηγήσει στην πλήρη ύφεση. Η συμμετοχή των νεότερων ηλικιακών ομάδων είναι κεντρική στην αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι οι νέοι οδηγούν την επιδημικότητα. Γι’ αυτό παρακαλώ όλους και θα απευθυνθώ ειδικά στους νέους, να συμμετέχουν με όλη τους την ψυχή σ’ αυτήν την εθνική και παγκόσμια προσπάθεια για την έξοδο από την πανδημία. Το ραντεβού με τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με την επόμενη ημέρα της πανδημίας».

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση