HomeΕΛΛΑΔΑΤηλεδιάλεξη: Στου τάφου απάνω το θυρί, στο γείσο του γρανίτη, μες στο λιθένιο τρίγωνο βγαίνει μικρή βαλανιδιά

Τηλεδιάλεξη: Στου τάφου απάνω το θυρί, στο γείσο του γρανίτη, μες στο λιθένιο τρίγωνο βγαίνει μικρή βαλανιδιά

Το άγνωστο και συναρπαστικό χρονικό της έρευνας στον Θησαυρό του Ατρέα, πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«”Στου τάφου απάνω το θυρί, στο γείσο του γρανίτη, μες στο λιθένιο τρίγωνο βγαίνει μικρή βαλανιδιά”». Το άγνωστο και συναρπαστικό χρονικό της έρευνας στον Θησαυρό του Ατρέα, πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση» είναι το πρωτότυπο θέμα που θα αναπτύξουν οι Δρ. Νεκτάριος Καραδήμας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Δρ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) σε τηλεδιάλεξη που διοργανώνουν, τιμώντας τα 200 έτη από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και ο Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11 Μαΐου 2021 στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3dnsajE

Κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και μολονότι είχαν περάσει περίπου τρεις χιλιετίες από την ανέγερσή του, ο Θησαυρός του Ατρέα, γνωστός και ως Τάφος του Αγαμέμνονα, παρέμενε ακέραιος και εντυπωσιακός, προκαλώντας στους επισκέπτες του δέος και θαυμασμό, στενά συνυφασμένος με παραδόσεις, μύθους και μεγάλες προσδοκίες.

Η διάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα με την παρουσίαση να φέρει αγγλικούς υπότιτλους, αρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο Νεκτάριος Καραδήμας αφηγείται την ιστορία του Θησαυρού του Ατρέα από τον Παυσανία μέχρι και την περίοδο λίγο πριν από την ανασκαφή του Παναγιώτη Σταματάκη το 1878.

Στο δεύτερο μέρος, ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης παρουσιάζει την πρώτη συστηματική έρευνα στο διάσημο μνημείο από τον Π. Σταματάκη τον χειμώνα του 1878, καθώς και τις έρευνες του διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Alan Wace κατά τα έτη 1920-21 και 1939 και των ευρημάτων τους, που παρέμειναν για 130 χρόνια ως επί το πλείστον άγνωστα και ασφαλή στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Παράλληλα, επιχειρείται η εκ νέου εξέταση της χρονολόγησης, της χρήσης και του είδους των ταφών, της οριστικής σύλησης, της πιθανολογούμενης μετατροπής του μνημείου σε χώρο λατρείας, καθώς και της ανάδειξής του σε πόλο έλξης για αναρίθμητους περιηγητές της ύστερης αρχαιότητας.

Ο Νεκτάριος Καραδήμας έλαβε το Διδακτορικό του στην Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας. Έχει διδάξει προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο την περίοδο αυτή εκπονεί μεταδιδακτορικό πρόγραμμα.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ανασκαφών και επιφανειακών ερευνών, ενώ την τελευταία δεκαετία συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα του Αγίου Βασιλείου Ξηροκαμπίου Λακωνίας, υπό τη διεύθυνση της Επίτιμης Προϊσταμένης Αρχαιοτήτων Α. Βασιλογάμβρου και υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο Κώστας Πασχαλίδης έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία 29 χρόνια συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.

Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Από το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και περί τα τριάντα επιστημονικά άρθρα.

kipros

Διαφήμιση
Διαφήμιση