HomeHL-9AstraZeneca: Τι είπε η Θεοδωρίδου για το θάνατο της 44χρονης στη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό

AstraZeneca: Τι είπε η Θεοδωρίδου για το θάνατο της 44χρονης στη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό

Η Μαρία Θεοδωρίδου τοποθετήθηκε για το θάνατο της 44χρονης στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο περιστατικό του θανάτου της 44χρονης στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε από καρδιακή ανακοπή λίγες ώρες αφότου είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, μόλις μία ημέρα μετά, για αυτό υπάρχει λεπτομερής έλεγχος για τα αίτια θανάτου» ενώ πρόσθεσε ότι «έγινε νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά αναφέρουν ότι δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβωδών κόλπων».

«Φαίνεται πως υπήρχε και ένα έμφραγμα επί παλαιότερου εδάφους, αυτά είναι ό,τι ξέρουμε. Η μελέτη θα είναι σχολαστική όπως γίνεται σε όλα τα περιστατικά που παρουσιάζουν αιτιακή συσχέτιση ασχέτως χρονικού προσδιορισμού», επισήμανε ολοκληρώνοντας τη σχετική τοποθέτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η άτυχη γυναίκα που φέρεται να είχε ιστορικό παλιού εμφράγματος και θρομβώσεων δεν εμφάνισε κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση, ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω ιστολογικές εξετάσεις για την μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις μήνες.

«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό»

Στη συνέχεια, η κ Θεοδωρίδου τόνισε πως οι 30ρηδες έστειλαν χαρμόσυνο μήνυμα με το μαζικό εμβολιασμό τους ενώ αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό», προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

thetoc.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση