HomeHL-TOPΘλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου, Δ. Αρχοντάκη

Θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου, Δ. Αρχοντάκη

Πρόκειται για τον μακροβιότερο δήμαρχο στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θλίψη επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο εξαιτίας του θανάτου του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Αρχοντάκη.

Ο πρώην δήμαρχος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων καθώς έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από πτώση που είχε από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου ενώ θερμή παράκληση της οικογένειάς του αντί για στεφάνια να κατατεθούν δωρεές για την μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης συνέδεσε το όνομα του με την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου. Σε εποχές που η παλιά πόλη κινδύνευσε να καταστραφεί ενόψει της οικονομικής ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου έδωσε τις δικές του μάχες μαζί με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για να προστατευτεί το μοναδικό αυτό μνημείο, που σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Επί δικής του δημαρχίας αντικαταστάθηκε το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της παλιάς πόλης, επένδυσε στο αντιπλημμυρικό δίκτυο της παλιάς, αλλά και της νέας πόλης, ενώ στην τελευταία του θητεία ξεκίνησε και η ανάπλαση της νέας πόλης, που συνεχίστηκε από τον επόμενο δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Επίσης, ο Δημήτρης Αρχοντάκης ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μας, μαζί με τα μεγάλα ονόματα της ξενοδοχίας του Ρεθύμνου, ενώ είχε μεγάλη αγάπη στον πολιτισμό, δημιουργώντας μαζί με στενούς συνεργάτες του το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, αλλά και στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, το οποίο αναβίωσε όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Το 2019 το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του στο Ρέθυμνο, από τους ανθρώπους που με άλλους οραματιστές του τόπου είδαν μπροστά και αντιλήφθηκαν την αξία της ύπαρξης ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στο τόπο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία δωρεάς των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα, το οποίο σήμερα ευτυχεί να έχει την έδρα του στο νομό μας και να είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες, ο δήμος Ρεθύμνου αποφάσισε να τιμήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη σε μία μεγάλη εκδήλωση μετά τον κορωνοϊό, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να γίνει.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Αρχοντάκης

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1939 στην Ορνέ Αγίου Βασιλείου. Ήταν παντρεμένος με την Άργη, το γένος Ανδρουλιδάκη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ζαχαρία και την Ίλια, που ευτύχησε να τους δει να διαπρέπουν στην ιατρική.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού.

Από το 1965 ως το 1966 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», στη συνέχεια βρέθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ την περίοδο 1975-1976 έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του FREIBURG στη Γερμανία.

Το 1967 Ίδρυσε ιδιωτικό Φροντιστήριο Ανώτατων Σπουδών, που προπαρασκεύαζε τους απόφοιτους του Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Από τότε δίδασκε καθημερινά Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Δήμαρχος Ρεθύμνης για 27 χρόνια!

Υπήρξε ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Ρεθύμνου, καθώς διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα της πόλης επί 27 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα δήμαρχος διετέλεσε τις εξής περιόδους:

1968-1974

1979-1982

1991-1994

1995-1998

1999-2002

2003-2006

Διετέλεσε ακόμα:

Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικής Ένωσης Δήμων –Κοινοτήτων) Νομού Ρεθύμνης τις περιόδους 1979-1982, 1999-2002, 2002-2006.

Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ρ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνης): 1979-1982, 1995-1998, 1999-2002, 2002-2006

Πρόεδρος Δ.Α.Ν.Ε.Ρ (Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Ρεθύμνης): Από την ίδρυση της το 1995 μέχρι 2006

Πρόεδρος της Υπηρεσίας Ιστορικού Κέντρου Ρεθύμνης: Από την ίδρυση της το 1995 μέχρι 2006

Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης : 1979-1982, 1999-2006

Μέλος της Ομάδας των 6 Ευρωπαίων Δημάρχων (μαζί με τους Δημάρχους Ρώμης, Ρότερνταμ, Στουτγάρδης, Leon Iσπανίας, Hartberg Αυστρίας) που εισηγήθηκαν το 1988 στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις της Ευρώπης.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων Κηρυγμένων ως Ιστορικών Διατηρητέων Μνημείων».

Με πληροφορίες από το goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση