HomeHL-9Σχολεία, τουρισμός, μετακινήσεις, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

Σχολεία, τουρισμός, μετακινήσεις, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμος μήνας για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο Μάιος, καθώς μετά το άνοιγμα των καφέ, εστιατορίων και μπαρ έρχεται η σειρά και άλλων δραστηριοτήτων να επαναλειτουργήσουν. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, ημέρα έναρξης της εστίασης, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ και όχι μέχρι τις 10, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να τονίζει ότι, υπό προϋποθέσεις, το ωράριο των καταστημάτων εστίασης θα διευρυνθεί από τις 15 Μαΐου.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα θα γίνει με τα σχολεία, καθώς από την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης. Υπενθυμίζεται ότι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ. Mε όπλο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα PCR τεστ πριν από την άφιξη και τα rapid tests με την αναχώρηση ετοιμάζεται να ανοίξει ο τουρισμός με φουλ τις μηχανές σε ένα συνεχές σπριντ για το επόμενο διάστημα, λιγότερο του ενός μήνα, έως το ορόσημο της 15ης Μαΐου.

Επίσης στις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό.

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες. Την ίδια ημέρα, αναμένεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMSγια τις μετακινήσεις των πολιτών. Μέχρι τότε το SMS στο 13033 εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τους αντίστοιχους κωδικούς για τις μετακινήσεις τους.

Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Η σχετική ΚΥΑ που δημκοσιεύτηκε για το άνοιγμα της εστίασης, περιλαμβάνει διευκρινήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων ως προς τα εστιατόρια και τα αναψυκτήριά τους.

Κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους χώρους εστίασης, για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων προβλέπεται ότι υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση