HomeHL-CultureΑρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια

Tο έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από τη μήτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη μοναδική γνωστή περίπτωση εγκυμονούσας αιγυπτιακής μούμιας αποκάλυψε μία ομάδα Πολωνών αρχαιολόγων, με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science. Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ενός αρχαιολογικού εγχειρήματος που «τρέχει» από το 2015 στο Εθνικό Μουσείο στη Βαρσοβία, το οποίο εξετάζει αρχαιολογικά ευρήματα με χρήση ειδικής τεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη μούμια θεωρούταν μέχρι πρότινος ότι ανήκει σε κάποιον άντρα ιερέα, όμως ειδικές σαρώσεις αποκάλυψαν την πραγματική της ταυτότητα, αυτή μίας γυναίκας στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, τα λείψανα ανήκουν σε μία γυναίκα υψηλής τάξης, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, η οποία πρέπει να πέθανε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα π.Χ.

«Εδώ παρουσιάζουμε το μόνο γνωστό παράδειγμα μουμιοποιημένης εγκύου γυναίκας και τις πρώτες ακτινολογικές εικόνες ενός τέτοιου εμβρύου», αναφέρει η σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό, η οποία χαρακτηρίζει την ανακάλυψη «ιδιαίτερα ξεχωριστή». Σύμφωνα με την έρευνα, το έμβρυο πρέπει να ήταν μεταξύ 26 και 30 εβδομάδων όταν η γυναίκα απεβίωσε για άγνωστους λόγους.

Κάτι που προβλημάτισε τους επιστήμονες ήταν ότι το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από τη μήτρα, ώστε να ταριχευθεί ξέχωρα από τη γυναίκα. Πνευματικά πιστεύω για τη μεταθανάτια ζωή ή πρακτικές δυσκολίες για την αφαίρεση του, πρέπει να βρίσκονται πίσω από αυτή την επιλογή, αναφέρει η δημοσίευση.

Όσον αφορά την ταυτότητα της ταριχευμένης γυναίκας, οι αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πορεία της μούμιας της μέσα στους αιώνες, οδήγησε τους ερευνητές του project να της δώσουν το όνομα «η μυστηριώδης γυναίκα». Έχοντας μία περιπετειώδη «ζωή» κατά τη διάρκεια των αρχών του 19ου αιώνα, περνώντας ακόμη και από τα χέρια λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων, «η μυστηριώδης γυναίκα» έφτασε στο Μουσείο της Βαρσοβίας το 1826. Πολλά χρόνια αργότερα, ειδικοί κατέληξαν στο λαθεμένο συμπέρασμα ότι η μούμια ανήκει στον προαναφερθέντα Αιγύπτιο ιερέα, το πιθανότερο λόγω της μεταφοράς της κάποια στιγμή σε άλλη σαρκοφάγο, μία συνηθισμένη πρακτική των αρχαιοκάπηλων του 19ου αιώνα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, στο ότι πρόκειται για μία γυναίκα που άνηκε στην υψηλή τάξη της εποχής της, συνηγορεί το γεγονός ότι μαζί με το ταριχευμένο σώμα της ήταν τυλιγμένα και τουλάχιστον 15 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα «πλούσιο σετ» από φυλαχτά σε σχήμα μούμιας.

Pronews

Διαφήμιση
Διαφήμιση