HomeΚΡΗΤΗΠρωτομαγιά: Απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

Πρωτομαγιά: Απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα φορέων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 6 Μαΐου εορτάζεται φέτος η Πρωτομαγιά και πλήθος φορέων του Ηρακλείου συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Με ανακοίνωσή του τόσο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου όσο και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών απευθύνουν έκκληση σε όλους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Το κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων:

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/04/2021, το σώμα επιβεβαίωσε την πρόταση του ΔΣ για απεργία στις 6 Μάη ενάντια στον νόμο στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα.  Σε συντονισμό με δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα της χώρας αλλά και την ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο μας θα δώσει μια πρώτη δυναμική απάντηση σε κεφάλαιο και εργοδοσία που προσπαθούν να βάλουν χέρι σε ότι εργατικές κατακτήσεις έχουν μείνει ακόμη άθικτες από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κόντρα σε  Κεφάλαιο – Κυβέρνηση – πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους ντόπιους κολαούζους τους στο τιμόνι του ΕΚΗ που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να μην υπάρξει απεργιακός εορτασμός της 1ης Μάη, να μην βγει στο προσκήνιο η αντίδραση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο που μας γυρνά 100 χρόνια πίσω. Ούτε απεργιακή συγκέντρωση για τα προσχήματα δεν τόλμησαν να προκηρύξουν αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι του ΔΣ του ΕΚΗ.

Θα μας βρουν απέναντι τους!

Η πάλη για την υπεράσπιση του 8ώρου, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργία, την πληρωμή των υπερωριών και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι ο ποιο ταιριαστός τρόπος να τιμήσουμε την 1η Μάη, τους νεκρούς της τάξης μας και το αίμα που χύθηκε για να υπάρξουν οι όποιες κατακτήσεις.

Την ίδια ώρα που σχεδόν όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ κατάφεραν να έχουν κρούσματα, τηρώντας τα πρωτόκολλα – λάστιχο της κυβέρνησης. Στις αποθήκες των εμπορικών καταστημάτων οι πωλητές γίνονται courier και στα εργοστάσιο της Βιομηχανικής Περιοχής το 10ωρο και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι ο «νόμος» του εργοδότη.

Δεν θα πεθαίνουμε στα Σούπερ Μάρκετ για τα κέρδη τους, δεν θα στοιβαζόμαστε στις κλειστές πόρτες των e-shop από ήλιο σε ήλιο, δεν θα γινόμαστε το μπαλάκι του εργοδότη στο εμπόριο, συνέχεια stand by, χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους με τα δικαιώματά μας. Πληρώσαμε την πανδημία με τους νεκρούς μας για να μη χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους με τη ζωή μας! Απέναντι στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα έχουμε μία και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Το κάλεσμα του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών:

6 ΜΑΗ 2021 10:00 ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας!

Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφαση της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.

Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.

135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5μερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες.

Εργαζόμενοι-λάστιχο με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων.

Αντεργατικό νομοσχέδιο κόλαση

Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές

Παράλληλα, μονιμοποιούν την «τηλεργασία» ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

Ιδιωτικοποιούν τις επικουρικές συντάξεις μετατρέποντας την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου.

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων μας.

Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει! ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού μας για απεργιακή κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6/5, με συγκέντρωση στις 10:00 στην Πλ. Ελευθερίας. Επιπλέον, τα ΔΣ των σωματείων μας, θα τιμήσουμε με την Πρωτομαγιά με κατάθεση στεφάνων το Μ. Σάββατο 1 Μάη στα σημεία που έπεσαν νεκροί αγωνιστές της εργατικής τάξης του Νομού μας.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας να τιμήσουν το περιεχομένου της Πρωτομαγιάς, με πανεργατική απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα της Κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση