HomeHL-GreeceΧρυσή Αυγή: Προφυλακίζεται στις Βρυξέλλες ο Λαγός

Χρυσή Αυγή: Προφυλακίζεται στις Βρυξέλλες ο Λαγός

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε από την Eισαγγελία των Βρυξελλών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προσωρινά κρατούμενο έκρινε το προανακριτικό τμήμα της εισαγγελίας των Βρυξελλών τον Γιάννη Λαγό, o οποίος έχει καταδικαστεί ως μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η απόφαση να παραμείνει υπό κράτηση έως ότου κριθούν τα ένδικα μέσα τα οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ο Λαγός ανακοινώθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, σήμερα Μ. Τετάρτη, μία μέρα μετά τη σύλληψή του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας, η απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον Λαγό, θα κριθεί εντός 15 ημερών.  Ο Λαγός  δεν συμφώνησε  στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας των Βρυξελλών:

«Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές κατά του Ιωάννη Λαγού και την έκδοσή του από τις βελγικές δικαστικές αρχές, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα: Στις 27 Απριλίου 2021, ο Ιωάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020. Όπως προβλέπεται στη διαδικασία, η Εισαγγελία των Βρυξελλών ζήτησε στη συνέχεια από ανακριτή να προχωρήσει στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Το εν λόγω άτομο ανακρίθηκε το πρωί της 28ης Απριλίου από ανακριτή του ολλανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση. Ο Ιωάννης Λαγός  δεν συμφώνησε στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκισή του. Το προανακριτικό τμήμα των Βρυξελλών θα λάβει απόφαση σχετικά με την εκτέλεση αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός 15 ημερών. Η ημερομηνία της ακρόασης του προανακριτικού τμήματος δεν είναι ακόμη γνωστή- οι πληροφορίες αυτές θα ανακοινωθούν αργότερα».

Οι επικοινωνίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- οι κινήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο Γιάννης Λαγός, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου που είναι από χθες στα χέρια των Βελγικών αρχών, δεν είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές μετά την ποινή της κάθειρξης των 13 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί, χωρίς δικαίωμα αναστολής, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από το Βέλγιο θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο που του παρέχει η βελγική ποινική νομοθεσία, σε μία προσπάθεια είτε να αναστείλει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος, είτε να καθυστερήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Πριν την χθεσινή σύλληψή του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του, ενόψει της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, είχε συνεχή επικοινωνία και είχε κινητοποιήσει τις αρχές του Βελγίου, της Δανίας και της Νορβηγίας προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διαφυγής του Γιάννη Λαγού, ενώ βρισκόταν υπό διακριτική παρακολούθηση από τις αρμόδιες βελγικές Αρχές. Μάλιστα, έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι είναι σε συνεχή 24ώρη εγρήγορση, όταν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις Βελγικές αρχές για την μεταγωγή του στη χώρα μας να φύγουν με το πρώτο αεροπλάνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Πλιώτας είχε stand by στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τους καθ΄ ύλην αρμόδιους εισαγγελείς, έτσι ώστε, μόλις γινόταν η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγούμ να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, προκειμένου να αποκλείσουν κάθε αρνητική εκδοχή, όπως είναι η διαφυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Μάλιστα, όπως, έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελείς Εφετών, «ο Πλιώτας ήταν πάνω από το κεφάλι τους και ας μην ήταν στο Εφετείο, τους είχε στριμώξει για να μην γίνει καμιά στραβή και ρεζιλευτεί η Εισαγγελία».

Τώρα, ο Γιάννης Λάγος, δεν προτίθεται να αφεθεί στην τύχη του. Αναμένεται να ασκήσει ενώπιον των δικαστικών Βελγικών αρχών ένσταση και αίτηση ακύρωσης κατά του εντάλματος σύλληψής του. Όπως εκτιμάται θα επικαλεστεί ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισαν για την υπόθεσή του, πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή, δεν τον κάλεσαν να παρέχει εξηγήσεις και να αντικρούσει το αίτημα.

Ακόμη, αναμένεται να επικαλεστεί ότι αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας τους, χωρίς ακόμα να έχουν καθαρογραφεί τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής και χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε και ότι τα αρμόδια όργανα αρκέστηκαν στο «δια ταύτα» (απόσπασμα) της εφετειακής απόφασης. Δεν αποκλείεται πάντως, ο Γιάννης Λαγός, να υποβάλλει ακόμα και αίτημα ασυλίας στο Βέλγιο κάτι για το οποίο και πάλι θα αποφασίσουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου.

Τώρα, σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστούν με απόρριψη όλες οι δικονομικές ενστάσεις που θα υποβάλλει, θα έρθει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών εκτέλεσης των ποινών και εν συνεχεία θα οδηγηθεί στις φυλακές. Ακόμη, και όταν έρθει στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ασκήσει νέες δικονομικές ενστάσεις, αλλά ωστόσο θα παραμένει κρατούμενος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση