HomePost ItΝίκος Ηγουμενίδης: «Τα σχέδια συρρίκνωσης του ΚΕΘΕΑ είναι επιεικώς απαράδεκτα»

Νίκος Ηγουμενίδης: «Τα σχέδια συρρίκνωσης του ΚΕΘΕΑ είναι επιεικώς απαράδεκτα»

Στο ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο Ηράκλειο ο Νίκος Ηγουμενίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» στην Κρήτη επισκέφθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις που θέλουν την Κυβέρνηση να συρρικνώνει τις δομές και τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνάντησε από κοντά τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Μιχάλη Σκουλά, τους υπεύθυνους των προγραμμάτων, τους εργαζόμενους, ενώ συνομίλησε και με εξυπηρετούμενους των προγραμμάτων με στόχο να ενημερωθεί αναλυτικά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Σκουλά και τους επιστημονικούς υπεύθυνους της δομής, με την επιχειρούμενη νομοθετική παρέμβαση επιδιώκεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η πλήρης απαξίωση των προγραμμάτων-θεραπευτικών πρακτικών της δομής και ο παροπλισμός όλων των συλλογικών οργάνων (σύλλογοι εργαζομένων, συμβούλιο επιστημόνων ΚΕΘΕΑ). Από την συζήτηση προέκυψε καθαρά η πρόθεση της Κυβέρνησης μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου να υπονομεύσει και τις Θεραπευτικές Κοινότητες.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπεύθυνος εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» Μανόλης Ταμιωλάκης, ο υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Μανόλης Δασκαλάκης, η υπεύθυνη Τμήματος έρευνας ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» Αθηνά Λιοδάκη, το μέλος θεραπευτικού προσωπικού Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης Ειρήνη Παρασχάκη, και ο υπεύθυνος του Πολυδύναμου Χανίων ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» Γεώργιος Γαβριλάκης – που όλοι με τη σειρά τους τόνισαν τη σημασία των αξιών που διαφυλάσσονται μέχρι και σήμερα στο ΚΕΘΕΑ, δηλαδή την πίστη, την ικανότητα, τη συλλογικότητα εργαζόμενων και εξυπηρετούμενων, τη συνεργασία και αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στο ΚΕΘΕΑ μέσα από τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια.

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι ενημέρωσαν τον βουλευτή διεξοδικά για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» και την εξυπηρέτηση πάνω από 2.000 ατόμων εξασφαλίζοντας δυνατότητες ομαλής κοινωνικής επανένταξης, ενώ παράλληλα τόνισαν τις αναγκαιότητες σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ και αύξηση των χρηματοδοτήσεων του ΚΕΘΕΑ, αλλά και της ανάγκης για μεγαλύτερες δομές. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας-μετεγκατάστασης της δομής Λασιθίου σε νέο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αγ. Νικολάου, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Γαβριλάκης ανάλογη αναγκαιότητα μετεγκατάστασης υπάρχει για το παράρτημα των Χανίων. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Δια βίου Μάθησης για τις ευπαθείς ομάδες ενώ σημειώθηκε ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.

Σημειώνεται επίσης ότι εκ μέρους του συλλόγου οικογενειών ατόμων-μελών του ΚΕΘΕΑ «Η Οικογένεια», τονίστηκε η σπουδαιότητα των ομαδικών συζητήσεων για τις νόμιμες εξαρτήσεις – προγράμματα που απαιτούν υποδομές και εγκαταστάσεις μέσα στα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άτομα που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα και που μίλησαν στον βουλευτή για την εμπειρία τους, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και φωτίζοντας τη σημασία και τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ σήμερα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι:

«Η προσφορά του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων στη δομή είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Τα σχέδια της Κυβέρνησης για συρρίκνωση του ΚΕΘΕΑ είναι επιεικώς απαράδεκτα. Χρειάζεται μια πολιτική σε αντίθετη κατεύθυνση: ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενίσχυση των δομών, ενίσχυση με προσωπικό. Η Κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ ένα σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του ΚΕΘΕΑ με στόχο να αλλοιώσει το θεραπευτικό του μοντέλο. Θα μας βρει απέναντι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση