Ανακοίνωση εξέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής οι νομικοί σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας που ερευνάται για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων στα Χανιά.

Όπως ενημερώνουν, σύμφωνα με το zarpanews, θα ζητήσουν από τις Αρχές να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας του πελάτη τους, ενώ θα προτείνουν, όπως αναφέρουν, τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων που θα περιγράψουν τις συνθήκες στο ίδρυμα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση:

Αύριο το πρωί θα μεταβώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφος μου κ. Σφακιωτάκις στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουμε την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουμε τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα.

 Καθώς και να μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100 άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας.

Αθήνα, 25.04.2021
Ο υπογράφων για την επιχείρηση
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στα Χανιά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Απριλίου, απέστειλε  στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών για τις καταγγελίες που αφορούν στο θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων που ήταν τρόφιμοι σε γηροκομείο των Χανίων.

Αρχικά οι καταγγελίες αφορούσαν 68 συνολικά θανάτους μέσα σε 15 μήνες ωστόσο πληροφορίες θέλουν αυτός ο αριθμός να έχει αυξηθεί σε 73.

Οι αστυνομικοί στις 22 Μαρτίου, μετά από παραγγελία της εισαγγελίας, προχώρησαν σε αιφνιδιαστική έρευνα στο γηροκομείο χωρίς ωστόσο να διαπιστώνουν κάτι το μεμπτό.

Την ίδια ώρα, στα χέρια τους βρίσκεται υλικό από κάμερες ασφαλείας ενώ στο… στόχαστρό τους έχουν μπει οι διαθήκες των ηλικιωμένων καθώς σε μία τουλάχιστον περίπτωση, όπως ανέφερε το Σκάι, φαίνεται μεταβίβαση ακινήτου κάποιου τροφίμου στο γηροκομείο.  Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την υπόθεση το πρόσωπο «κλειδί» θεωρείται πως είναι ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Οι περιπτώσεις των δεκάδων ηλικιωμένων που εξετάζονται έχουν ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανακοπή.

ghrokomeio

Τι λέει η ιδιοκτήτρια

H ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας τονίζει με τη σειρά της ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και μιλάει για σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος της.

 Εκταφή ηλικιωμένης

Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και απεβίωσε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά τη νεκροψία δεν εμφανίστηκαν κακώσεις σε οστά (είτε στο κεφάλι, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του).

Ωστόσο, αναμένονται απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις οι οποίες προβλέπεται να δείξουν κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων ημερών.

ektafh-kretapost

Συγκλονίζουν οι νέες καταγγελίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV υπήρχαν ηλικιωμένοι δεμένοι, σκελετωμένοι, ανήμποροι να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαν στα χέρια ανθρώπων που τους φερόντουσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει στο οπεν πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και σοκάρει. Όλα όσα γίνονταν ήταν ένα κοινό μυστικό. Οι τόσοι θάνατοι σε 15 μήνες με κοινή αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι ηλικιωμένοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στους δικούς τους. Και όταν κάποιος έκανε… το λάθος, τους έβγαζαν τρελούς.

Παράλληλα, πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε σκηνές με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι».

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι κατήγγειλαν επίσης κακοποίηση των τροφίμων.

ektafh-3

Πωλητήριο στο γηροκομείο

Μία αγγελία πωλητηρίου για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά βγήκε στο φως της… δημοσιότητας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Στην αγγελία αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου και του κτιρίου, το οποίο τονίζει ότι πρόκειται για Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα στην αγγελία η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν της την απόφαση ήταν κούραση μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Σε άλλη ιστοσελίδα με πωλήσεις ακινήτων αναφέρεται η μονάδα ως ξενοδοχείο ενώ η ανάρτηση της αγγελίας έγινε στις 15/4 ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες.

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια της δομής τονίζει πως δεν γνώριζε για την αγγελία με ημερομηνία 15/4.

«Πρόκειται για παλιά αγγελία και ειλικρινά δε γνωρίζω πως ανανεώθηκε πρόσφατα. Ο οίκος ευγηρίας δεν πωλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ghrokomeio

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο

Η υπόθεση, που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή, να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες κατά την κρίση του ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου

Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννης Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.

Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου (22/3) εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση