HomeHL1-World«Κωνσταντινούπολη» και όχι «Istanbul» – Γιατί έκανε αυτή την επιλογή ο Μπάιντεν

«Κωνσταντινούπολη» και όχι «Istanbul» – Γιατί έκανε αυτή την επιλογή ο Μπάιντεν

Ιδιαίτερα προσεκτική η διατύπωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιστορικής σημασίας είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, πριν από το Μπάιντεν, χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «καταστροφή» ή «σκοτεινή περίοδος της ιστορίας» αντί για «γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915, προκειμένου να μη διαταράξουν τη σχέση με την Τουρκία. Αντίθετα, η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται δύο φορές από τον Τζο Μπάιντεν, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση επιλέχθηκε η χρήση του ελληνικού ονόματος της Κωνσταντινούπολης (Constantinople) αντί της τουρκικής ονομασίας Ιστανμπούλ (Istanbul), η οποία έχει επικρατήσει. Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης», αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Istanbul στις 28 Μαρτίου του 1930.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση