HomeHL-TOPΓηροκομείο Χανίων: Καταγγελία σοκ: «Μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα»

Γηροκομείο Χανίων: Καταγγελία σοκ: «Μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα»

Πρώην εργαζόμενος καταγγέλλει on camera

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιγράφει ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βοηθός νοσηλευτή σημειώνει ότι εντός μίας εβδομάδας πέθαναν 14 ηλικιωμένοι, με επίσημη αιτιολογία την ανακοπή καρδίας, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. «Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3-4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο γιατρός δεν πήγε καν προκειμένου να ελέγξει τα αίτια των θανάτων.

ghrokomeio

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», προσθέτει.

Απαντώντας αναφορικά με το αν ο ίδιος εξέφρασε παράπονα στην ιδιοκτήτρια για τις συνθήκες που επικρατούσας λέει: «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1000 ευρώ κάθε μήνα».

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι οι ηλικιωμένοι έμπαιναν στο γηροκομείο με περισσότερα κιλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν πάθαιναν ασιτία. «Είχαν έλλειψη φαγητού γι αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες».

ghrokomeio

Συνεχίζοντας, ο πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο περιγράφει περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές: «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».

Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μόνο η δική του μαρτυρία αλλά και μίας άλλης συναδέλφου του ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

Πωλητήριο στο γηροκομείο – Τι λέει η ιδιοκτήτρια

Μία αγγελία πωλητηρίου για τον οίκο ευγηρείας στα Χανιά βγήκε στο φως της… δημοσιότητας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Στην αγγελία αναφέρονται τα χαρακτηριστά του οικοπέδου και του κτιρίου, το οποίο τονίζει ότι πρόκειται για Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα στην αγγελία η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν της την απόφαση ήταν κούραση μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Σε άλλη ιστοσελίδα με πωλήσεις ακινήτων αναφέρεται η μονάδα ως ξενοδοχείο ενώ η ανάρτηση της αγγελίας έγινε στις 15/4 ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες.

Από την πλευρά της η ιδιοκήτρια της δομής τονίζει πως δεν γνώριζε για την αγγελία με ημερομηνία 15/4.

«Πρόκειται για παλιά αγγελία και ειλικρινά δε γνωρίζω πως ανανεώθηκε πρόσφατα. Ο οίκος ευγηρίας δεν πωλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζεται η έρευνα για τους 68 περίεργους θανάτους…

Συνεχίζεται η έρευνα των αρχών για τους περίεργους θανάτους στο γηροκομείο.

Οι αξιωματικοί της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει το ίδιο το γηροκομείο στους εσωτερικούς του χώρους προκειμένου να δουν πως το προσωπικό και οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονταν στους τρόφιμους και αν υπήρξαν παραλείψεις στη φροντίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι και εκείνοι κατήγγειλαν κακοποίηση των τροφίμων.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια. Ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

ektafh-kretapost

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο

Η υπόθεση, που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή, να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες κατά την κρίση του ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

ektafh-4

Εκταφή ηλικιωμένης

Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και απεβίωσε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης μάλιστα έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

ektafh-2

Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου

Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννης Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.

Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου (22/3) εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.

ektafh-8

Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση