HomeHL-9Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 50 έως 54 ετών – Πώς κλείνετε ραντεβού

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 50 έως 54 ετών – Πώς κλείνετε ραντεβού

Πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας καταγράφουν οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άνοιξε από το πρωί σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα των 50-54 ετών.

Στόχος της επιτάχυνσης του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας η ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα. Άλλωστε όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, «ο εμβολιασμός ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε από την πανδημία».

Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και αναγράφοντας τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους να βλέπουν το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους και να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού. Δίνεται η δυνατότητα για μέχρι δύο αλλαγές.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 30 με 39 ετών. Σε πρώτη φάση οι πολίτες αυτού του ηλικιακού φάσματος θα λαμβάνουν δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα μπορέσουν να ενταχθούν στην εμβολιαστική γραμμή και των υπολοίπων διαθέσιμων εμβολίων στη χώρα μας.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε επίσης πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να χορηγεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου.

Εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα -Τι θα γίνει το Πάσχα με τα εμβολιαστικά κέντρα

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβόλια θα χορηγούνται και Σαββατοκύριακα, ενώ διευρύνεται και το ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα κάνει μια μικρή παύση το Πάσχα και για 3 ημέρες δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί και θα συνεχιστούν κανονικά την αργία της Πρωτομαγιάς . Σύμφωνα με την κυβέρνηση η παύση δεν θα επηρεάσει συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

1 στους 4 ασθενείς με κορωνοϊό άτομα άνω των 75 που δεν έχουν εμβολιαστεί

«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται», δήλωσε για το θέμα κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας, η καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μόλις το 65%, μόνο 2 στους 3 άνω των 80 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος, αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο» συνέχισε, απηχώντας την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας τα ποσοστά των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ως τώρα κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:

85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού

Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2.600.998 δόσεις εμβολίων.

Οπως δήλωσε άλλωστε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, το 96% των νεκρών από 60 ετών και πάνω δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας καταγράφουν οι ειδικοί

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης: 10% μείωση νέων κρουσμάτων, 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ενώ τόνισε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.

Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα μειώθηκαν και υπολογίζονται σε 25.000. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.754 νέα κρούσματα, επί συνόλου 65.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο, 819 διασωληνωμένους και 79 επιπλέων νεκρούς.

Στην Αττική καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο 1.355 νέα περιστατικά κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 154 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τα 402 στο Κέντρο της Αθήνας, τα 217 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 162 στην Περιφέρεια Πειραιά.

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 343 νέα κρούσματα του ιού, 74 στην Αχαΐα, 46 στη Βοιωτία, 47 στην Κοζάνη, 81 στη Λάρισα και 52 στις Σέρρες. Άλλωστε επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, εξακολουθούν να διαπιστώνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.

Θετικά σημάδια και στα νοσοκομεία

Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης και στα νοσοκομεία, όπου παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα, σε αριθμό μικρότερο των 500 ανά ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, πλέον οι ασθενείς που αποσωληνώνονται στις ΜΕΘ είναι περισσότεροι από εκείνους που χρειάζονται διασωλήνωση.

«Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες βελτίωσης» σχολίασε το απόγευμα η Βάνα Παπαευαγγέλου, που όμως τόνισε πως η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αμέσως το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση