HomeΓΝΩΜΕΣTο αφήγημα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Tο αφήγημα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Το μήνυμα για σύντομο τέλος της πανδημίας και γρήγορη ανάκαμψη. Οι τρεις δεξαμενές πόρων για την ανοδική πορεία της οικονομίας. Ο ρόλος των φοροελαφρύνσεων και η προστασία της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γράφει ο Φίλιππος Πανταζής

Σίγουρος αφενός για την άμεση τελική νίκη έναντι της πανδημίας και αφετέρου για την πορεία της ελληνικής οικονομία κατά την επόμενη ημέρα, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το όραμά του για την μετά τον κορωνοϊό εποχή και θέλησε να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας στους κουρασμένους πολίτες ότι ο εφιάλτης που βιώνουν σύντομα θα λάβει τέλος.

«Περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας», εκτίμησε και παρομοίωσε «αυτό που θα συμβεί στην οικονομία με τέλος πολέμου».

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός πως «τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε» και έδωσε το παράδειγμα λειτουργίας ενός εστιατορίου.

Αυτό, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, στην ουσία παρέλυσε η δραστηριότητά του και η κυβέρνηση, με διάφορα εργαλεία, του κάλυψε τα βασικά έξοδα.

Εάν το εστιατόριο αυτό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξαναμπεί σε ρυθμό, γυρίσουν οι πελάτες του, έχει τζίρο και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, τότε «θα επανέλθει ουσιαστικά εκεί που βρισκόταν πριν χωρίς να χρειαστεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να κάνει καμία απόλυση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Και για αυτό η ‘’αποσωλήνωση’’ της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», σημείωσε.

Κομβικός παράγοντας για την ανάκαμψη, κατά τον πρωθυπουργό, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο παρουσίασε ως άλλο Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μιλάμε για 32 δισεκατομμύρια, τα οποία εκτιμούμε ότι θα μοχλεύσουν, θα κινητοποιήσουν δηλαδή, τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια ακόμα σε ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε και μίλησε για ένα «ποιοτικό σχέδιο» το οποίο στηρίζει επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Η κυβέρνηση θεωρεί το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ως τρεις μεγάλες δεξαμενές πόρων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

«Γίνονται μόνιμα»
Την ίδια ώρα, η μείωση της φορολογίας αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι περιλαμβανόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, είναι το όφελος εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα μέτρα ελάφρυνσης γίνονται μόνιμα, γεγονός που -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- «αποτυπώνει τη σταθερή πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μετά την πανδημία εποχή».

Οι πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, «θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και θα αποτελέσουν θεμέλιο για την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο».

Όσον αφορά την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για το δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την ανάγκη προστασίας των επιστημόνων «από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news».

Τα μέλη των Επιτροπών αυτών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο».

Έτσι, τονίζουν στην κυβέρνηση, η όποια κριτική θα πρέπει να γίνεται σε αυτήν, καθώς λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις και όχι στους επιστήμονες.

Φίλιππος Πανταζής