HomeHL-9Ανοιχτές εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο -Νωρίς το Μ. Σάββατο το «Χριστός Ανέστη»

Ανοιχτές εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο -Νωρίς το Μ. Σάββατο το «Χριστός Ανέστη»

Τι είπαν Μητσοτάκης, Ιερώνυμος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάσχα στην πόλη, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες δείχνουν όλα πως θα κάνουμε φέτος.

Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.

Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι μία λύση που θα βοηθήσει να μην ταραχτούν επιπλέον τα πράγματα, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτό το παρατεταμένο lockdown.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί σε Επιτάφιο και Ανάσταση

Από την συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ωστόσο όπως προκύπτει όλα δείχνουν ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» πριν τις 12

Ενα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση, είναι να γίνει το «Χριστός Ανέστη» πριν τα μεσάνυχτα. Οπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σαν σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση σχετικά με αυτό.

Δεν δείχνουν πάντως θετικοί και οι ιερείς σχετικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση