HomeΥΓΕΙΑΠώς η Covid-19 αποδεκάτισε τη μεσαία τάξη σε όλο τον πλανήτη

Πώς η Covid-19 αποδεκάτισε τη μεσαία τάξη σε όλο τον πλανήτη

Ιστορική ανατροπή. Οι ανοσοποιήσεις προχωρούν πολύ πιο αργά σε φτωχότερες χώρες εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στα εμβόλια. Ο κίνδυνος της αύξησης του κόστους δανεισμού, η λιτότητα, ο πληθωρισμός και η άνοδος στις τιμές τροφίμων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που κυκλοφόρησε την Τρίτη προβλέπεται ότι η παγκόσμια οικονομία το 2024 θα είναι 3% χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν χωρίς την πανδημία.

Κυρίως επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου έχουν λιγότερα περιθώρια να δαπανήσουν χρήμα σε μέτρα στήριξης προκειμένου να βρουν το δρόμο της ανάκαμψη, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center βάσει των στοιχείων της παγκόσμιας τράπεζας διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με «μεσαία εισοδήματα» (κερδίζουν 10-20 δολ. και 20-50 δολ. την ημέρα) μειώθηκε κατά 90 εκατ. άτομα σε σχεδόν 2,5 δισ. την περσινή χρονιά.

Κατέβηκαν στην κλίμακα εισοδημάτων με αποτέλεσμα να φουσκώσει η τάξη των φτωχών, ήτοι εκείνων που ζουν με λιγότερα από 2 δολ. την ημέρα, κατά 131 εκατομμύρια, εκτιμά το Pew.

Ο αριθμός των ανθρώπων που η ζωή τους διαλύθηκε μέσα στην κρίση -ως μέλη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης και έπεσαν σε χαμηλότερη βαθμίδα- στην πραγματικότητα ξεπερνά τα 150 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου, ένας αριθμός που υπερβαίνει τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Κάρμεν Ράινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανησυχεί για τη διατήρηση της ανάκαμψης εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων στο μέτωπο της εξέλιξης της πανδημίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ανοσοποιήσεις προχωρούν πολύ πιο αργά σε φτωχότερες χώρες που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια με τον πλούσιο κόσμο.

Επίσης σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, λέει ο Reinhart, οι τράπεζες αναρωτιούνται εάν μια αύξηση του δανεισμού στους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις στα χρόνια πριν η πανδημία θα επιστρέψει για να τους «δαγκώσει» ξανά.

Ανησυχεί ότι οι δανειστές θα περιορίσουν τις πιστώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την θεραπεία στο οικονομικό σύστημα, από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, έως την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Ο Ράινχαρτ ανησυχεί επίσης ότι σε ορισμένες χώρες οι κυβερνήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να μεταβούν πρόωρα σε μέτρα λιτότητας, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν το διευρυμένο χρέος τους.

Και ενώ ο πληθωρισμός είναι αθόρυβος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε μέρη όπως η Βραζιλία οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, γεγονός που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να σφίξουν πρόωρα τη νομισματική πολιτική.

Η παγκόσμια οικονομία είναι «διχασμένη», σημειώνει. «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και νομίζω ότι η ζημιά έχει υποτιμηθεί».

Η Βραζιλία, για παράδειγμα, η χώρα που φημίζεται παγκοσμίως για τις μπριζόλες churrascaria, αντιμετωπίζει ένα φαύλο κύκλο Covid-19 που δεν δείχνει κανένα σημάδι κορύφωσης, και οι οικονομικές της συνέπειες είναι ορατές στη διατροφή των Βραζιλιάνων της μεσαίας τάξης.

Τα στοιχεία της Conab, της εθνικής γεωργικής υπηρεσίας, δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Νο 1 εξαγωγέα βοδινού κρέατος στον κόσμο τρώνε λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας.

Κατά κεφαλήν, η κατανάλωση βοδινού κρέατος μειώθηκε κατά 5%, στα 29,3 κιλά (64,6 λίβρες) το 2020, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1996. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση αυγών αυξήθηκε κατά 3,8%, φθάνοντας σε ένα νέο υψηλό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στην Ινδία ο γεωργικός τομέας υποφέρει με τις εξεγέρσεις αγροτών να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στη χώρα η μεσαία τάξη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας (1,3 δισ). Το 2020 συρρικνώθηκε κατά 32 εκατ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση