HomeHL-9Ο μυθικός θεός Τάλως στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας στην Κρήτη

Ο μυθικός θεός Τάλως στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας στην Κρήτη

Υπερπολύτιμο εργαλείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα υπερπολύτιμο εργαλείο για την πολιτική προστασία που φέρει την ονομασία του μυθικού θεού Τάλως αναπτύχθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Πρόκειται για μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά μέσα από την οποία ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Οι δυνατότητες της εφαρμογής όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Γιάννης Βερυκοκίδης είναι πολλές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «πρόκειται για ένα πολυεργαλείο, απόλυτα χρηστικό για κάθε πολίτη, αφορά σε πρώτη φάση «έξυπνες» συσκευές με λειτουργικό android με δυνατότητα επέκτασης και σε συσκευές I -phone».

Σύμφωνα με τον κ. Βερυκοκίδη, το «στήσιμο» της εφαρμογής στηρίχθηκε στην καθημερινή εμπειρία περιστατικών που διαχειρίζεται η υπηρεσία και οι οδηγίες της εφαρμογής δίνονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα

Οι πληροφορίες παρέχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, ενώ τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής που παρουσιάστηκε επίσημα στο 4ο επιστημονικό φόρουμ για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές, την εφαρμογή έχουν «κατεβάσει» περισσότεροι από 800 πολίτες από όλη την χώρα καθώς εκτός από τις πληροφορίες για την Κρήτη, υπάρχουν και πληροφορίες Πολιτικής Προστασίας που είναι κοινές για όλη την Ελλάδα.

Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να βλέπει αναλυτικά χάρτες καταφυγής και συγκέντρωσης πληθυσμού καθώς και χώρους παροχής πρώτων βοηθειών και με την χρήση του GPS να κατευθύνεται σε αυτούς, να λαμβάνει ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές.

Να κάνει χρήση του GPS και με ένα κλικ να βρίσκει την ακριβή θέση του πάνω στον χάρτη (συντεταγμένες, υψόμετρο και διεύθυνση), να στέλνει την θέση του, να την αποθηκεύει.

Με ένα κλικ πάνω στο κόκκινο κουμπί SOS να κάνει μία κλήση στο 112 για βοήθεια, να παρακολουθεί χάρτες πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο, την πρόγνωση του καιρού και δελτία για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Να βλέπει με ένα κλικ τους σεισμούς Live από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, να έχει εύκολη πρόσβαση στις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να λαμβάνει οδηγίες για την πεζοπορία και ορειβασία και να επιλέγει γνωστές διαδρομές ή και φαράγγια στα οποία μπορεί να περιηγηθείς κάνοντας χρήση του διαδικτύου και των χαρτών της Google.

Να κατεβάζει και να διαβάζει τον οδηγό πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό- Τμήμα Σαμαρειτών να βρίσκει τα τηλέφωνα των Αρχών και υπηρεσιών και να συνδέεται με αυτές, να συνδέεται με τα social media με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης καθώς και να συνδέεται με το gov.gr, το Κέντρο Δηλητηριάσεων, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το τμήμα πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Χανίων και τον κ Βερυκοκίδη, με την πολύτιμη συνδρομή και του εργαζομένου σε θέματα πληροφορικής Γιώργου Τσακαλάκη και παρέχεται δωρεάν μέσα από την αναζήτηση civilcrete Τάλως στο Google play.

cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση