HomeΚΟΣΜΟΣΧονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του φιλοδημοκρατικού Τύπου Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του φιλοδημοκρατικού Τύπου Τζίμι Λάι

Συνολικά 10 από τους πλέον σημαντικούς ακτιβιστές κρίθηκαν ένοχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ποινές φυλάκισης για διοργάνωση ή συμμετοχή σε «μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις» επέβαλε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ σε δέκα από τους πιο προβεβλημένους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, συπεριλαμβανομένου και του μεγιστάνα του Τύπου Τζίμι Λάι.

Ο 73χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και θα εκτίσει συνολικά 14 μήνες, για τον ρόλο του στη διοργάνωση δύο μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ. Αρχικά του επιβλήθηκε φυλάκιση 12 μηνών για οργάνωση συγκέντρωσης και στη συνέχεια επιπλέον 8 μήνες για συμμετοχή σε άλλη διαδήλωση, στις 31 Αυγούστου 2019. Τότε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ
, για την πέμπτη επέτειο από την άρνηση του Πεκίνου να οργανώσει εκλογές με καθολική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις.

Φυλάκιση έξι μηνών επιβλήθηκε και στον πρώην βουλευτή Λι Τσουκ – Γιαν, ενώ ο Γιουνγκ Σουμ, μέλος του δημοκρατικού κόμματος, καταδικάστηκε σε ποινή με αναστολή. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που το Πεκίνο καταπατά όλο και περισσότερο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ.

Αντιμέτωπος και με νέες κατηγορίες

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα του Λάι δημοσίευσε μια χειρόγραφη επιστολή του από τη φιλακή, στην οποία έγραφε: «Είναι καθήκον μας, ως δημοσιογράφοι, να αναζητούμε τη Δικαιοσύνη. Όσο δεν μας τυφλώνουν άδικοι πειρασμοί, όσο δεν αφήνουμε το κακό να μπει μέσα μας, εκπληρώνουμε την αποστολή μας».

Ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει άλλες έξι κατηγορίες, εκ των οποίων δύο με το νέο νόμο ασφάλειας, που μπορεί να τον στείλουν ισόβια στη φυλακή. Δεν αποκλείεται οι δικαστικές αρχές να προχωρήσουν στη σύνταξη και νέων κατηγορητηρίων εις βάρος του.

Ο νέος νόμος για την ασφάλεια, που εφαρμόζεται από πέρυσι, ποινικοποιεί την απόσχιση και την ανατροπή. Αυτόν τον μήνα, το Πεκίνο άλλαξε τους εκλογικούς νόμους στο Χονγκ Κονγκ, για να διασφαλίσει τον έλεγχό της.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση