HomeΚΡΗΤΗΣωτήρας του Μουσείου «Ν. Καζαντζάκης» ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Σωτήρας του Μουσείου «Ν. Καζαντζάκης» ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια κίνηση – «σωσίβιο» ο Βαγγέλης Μαρινάκης σώζει από βέβαιο οικονομικό «πνιγμό» ένα στολίδι πολιτισμού της Κρήτης το Μουσείο «Καζαντάκη» στη Μυρτιά.

Ο Κρητικός εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, έγινε ο σωτήρας του Μουσείου «Καζαντζάκη», καθώς το Μουσείο είχε καταρρεύσει οικονομικά.

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com178165eid-mouseio-kazantzakis-b_680_340_s.jpgΟι άνθρωποι του Μουσείου προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να βρουν τους αναγκαίους πόρους για την λειτουργία του και για να καλύψουν τα πολλά ανοίγματα του παρελθόντος, που είχαν γίνει θηλιά στον λαιμό τους και τους έπνιγαν.

Με ιστορία άνω των 30 ετών, το Μουσείο υπέφερε από την χαρακτηριστική αδιαφορία της πολιτείας, που… ούτε καν (θέλει να) γνωρίζει ότι υπάρχει, παρά τις επανειλλημένες οχλήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου.

Ο μοναδικός που ανταποκρίθηκε

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com17816544389394_571_382_s.jpgΌμως η αδιαφορία της Πολιτείας – που οφείλει να ενισχύσει το μουσείο που είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες διανοητές αλλά κωφεύει χαρακτηριστικά – δεν πτόησε τους ανθρώπους του Μουσείου.

Απευθύνθηκαν σε εύπορους συμπατριώτες μας, Κρητικούς, που είτε διαμένουν μόνιμα στο νησί, είτε μένουν αλλού. Πολλοί εξ αυτών έχουν την οικονομική επιφάνεια για να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον! Τουναντίον, όλοι γύρισαν την πλάτη στην προσπάθεια και παρά κάποιες σκόρπιες αρχικές υποσχέσεις του τύπου «θα δούμε», στο τέλος… δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Όλοι εκτός από έναν. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα. Είδε με ιδιαίτερη ζέση το θέμα του μουσείου Καζαντζάκη και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Και όχι μόνο τήρησε την υπόσχεση του, αλλά έκανε και το βήμα παραπάνω: δεσμεύτηκε να αναλάβει τα χρέη του μουσείου, αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια!

CACHE_620X620_1_1156306 (1)Οι άνθρωποι του μουσείου που ήλθαν σε επαφή με τον Κρητικό επιχειρηματία, πραγματικά έμειναν άφωνοι από την γενναιοδωρία και τη διάθεση του να βοηθήσει. Και η τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στους Βαρβάρους, στις αίθουσες του μουσείου, θα βάλει και την «βούλα» σε αυτήν την υπέροχη χειρονομία του προέδρου του Ολυμπιακού. Θα υπογραφεί το συμφωνητικό με το οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεσμεύεται να στηρίξει έμπρακτα την λειτουργία του μουσείου Καζαντζάκη.

Στις 7 το απόγευμα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η διοίκηση του μουσείου θα υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό, το οποίο θα επιτρέψει στο μουσείο να επιβιώσει και να συνεχίσει το έργο του, να παρουσιάζει δηλαδή τη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου ίσως διανοητή που έβγαλε η Κρήτη και έναν από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση