HomeΕΛΛΑΔΑΚυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας ήταν σε συνεννόηση με Μητσοτάκη

Είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αναλόγως σε προκλητικές δηλώσεις είχε ο Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχαν εκτενή συνομιλία χθες αλλά και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το «πινγκ πονγκ» δηλώσεων Δένδια-Τσαβούσογλου, ανέφεραν: «Οταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στη θετική ατζέντα, γι’ αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χθες και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου «τα έσπασαν» κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στην Αγκυρα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποδύθηκαν σε ένα απίστευτο διπλωματικό μπρα ντε φερ, παρότι οι δηλώσεις ξεκίνησαν σε φιλικό κλίμα.

Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος απάντησε στις δηλώσεις-προκλήσεις του Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξαναπήρε τον λόγο και ανάμεσα στα θέματα που ανέφερε ήταν και η αποστρατικοποίηση νησιών.

Και οι δύο ΥΠΕΞ πήραν τον λόγο διαδοχικά άλλες δύο φορές, εκτοξεύοντας «πυρά» ο ένας στον άλλον. Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του επισήμανε ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ απάντησε στα ζητήματα που έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανάμεσα στα οποία ήταν το μεταναστευτικό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση