HomeHL-9Έλληνες – μέλη της Ένωσης που θα «τιμούσε» τους ναζί εισβολείς της Κρήτης: Αντιδράσαμε έντονα στην προσβολή

Έλληνες – μέλη της Ένωσης που θα «τιμούσε» τους ναζί εισβολείς της Κρήτης: Αντιδράσαμε έντονα στην προσβολή

«Αν η οργάνωση ήταν ναζιστική θα διαγραφόμασταν»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η προκλητική εκδήλωση «τιμής» της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών στους ναζί αλεξιπτωτιστές που εισέβαλαν από αέρος στην Κρήτη τον Μάιο του 1941 να ακυρώθηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων όχι μόνο στη Μεγαλόνησο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως ορισμένοι από τους Έλληνες – μέλη της Ένωσης αυτής διαχώρισαν σαφώς τη θέση τους από την απαράδεκτη πρόθεση των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Με δήλωσή τους, την οποία δημοσιοποιεί το notioanatolika.gr, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης, Γιώργος Κασαγιάννης και το μέλος της Ένωσης Παρασκευάς Καζάς (ο οποίος υπηρετεί ως αστυνομικός στο Α.Τ. Ραφήνας) κάνουν σαφές ότι αντέδρασαν έντονα μόλις έμαθαν το «τραγικό λάθος της διατύπωσης της αφίσας η οποία προσβάλει την ιστορία του τόπου μας».

Προσθέτουν δε ότι «αν η οργάνωση ήταν ναζιστική θα ήμασταν οι πρώτοι που θα διαγραφόμασταν από αυτή και θα προχωρούσαμε στην καταγγελία της » για να συμπληρώσουν: «Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι θα τιμηθούν και οι γενναίοι Σύμμαχοι όπως και οι Έλληνες Κρητικοί πολίτες που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών αλλά δυστυχώς (και φυσιολογικώς) αναπαράχθηκε μόνο η αφίσα που ΚΑΚΩΣ εξυμνούσε κατά αυτόν τον τρόπο τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές».

Επιπροσθέτως, θεωρούν πως «είναι αρκετά άσχημο να αμαυρώνονται ονόματα ανθρώπων και συνειδήσεις οι οποίοι όχι μόνο δεν φταίνε, αλλά συμμετείχαν στην διόρθωση αυτού του σοβαρού λάθους προλαβαίνοντας τα χειρότερα».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των κ.κ. Κασαγιάννη και Καζά έχει ως εξής: «Σχετικά με την εν λόγω δημοσίευση  παρακαλώ όπως σταματήσει η αναπαραγωγή της καθώς έχει ακυρωθεί η εκδήλωση. Δεν ακυρώθηκε επειδή έλαβε διαστάσεις, αλλά επειδή τα ίδια τα μέλη Έλληνες του σωματείου με εμένα πρώτο (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Κασαγιάννη), αναδείξαμε το θέμα στη διοίκηση και αντιδράσαμε έντονα μόλις μάθαμε για το τραγικό λάθος.

Πλην όμως είναι αρκετά άσχημο να αμαυρώνονται ονόματα ανθρώπων και συνειδήσεις οι οποίοι όχι μόνο δεν φταίνε, αλλά συμμετείχαν στην διόρθωση αυτού του σοβαρού λάθους προλαβαίνοντας τα χειρότερα. Όπως προσβληθήκαμε από το κείμενο της αφίσας κατά τον ίδιο τρόπο προσβληθήκαμε από τη δημοσίευση σας.

Σε αυτό το φορέα κάνουμε το χόμπυ που αγαπάμε που είναι ο αλεξιπτωτισμός. Αν η οργάνωση ήταν ναζιστική θα ήμασταν οι πρώτοι που θα διαγραφόμασταν από αυτή και θα προχωρούσαμε στην καταγγελία της.

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι θα τιμηθούν και οι γενναίοι Σύμμαχοι όπως και οι Έλληνες Κρητικοί πολίτες που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών αλλά δυστυχώς (και φυσιολογικώς) αναπαράχθηκε μόνο η αφίσα που ΚΑΚΩΣ εξυμνούσε κατά αυτόν τον τρόπο τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές».

alexiptotistes-krhth

Πρόκληση ακόμη και στην «απολογία»

Και ενώ οι δύο Έλληνες αλεξιπτωτιστές έκαναν σαφή την έστω και εκ των υστέρων αντίδρασή τους στην εκδήλωση – πρόκληση αφού δεν είχαν λάβει νωρίτερα, όπως υποστήριξαν γνώση αυτής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών, Τζούλιο Φέστα προσπάθησε να απολογηθεί αλλά όχι με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης λοιπόν σε δήλωσή του που θεώρησε απολογία ανέφερε:

«Τιμούμε τους πεσόντες Αλεξιπτωτιστές Αδελφούς χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, φυλής, πολιτικής άποψης και θρησκείας. Το ίδιο κάναμε και στις εκδηλώσεις της απόβασης της Νορμανδίας όπου αποτίσαμε τιμή σε όλους τους πεσόντες ανεξαρτήτως πλευράς.

Η Μάχη της Κρήτης ήταν η πρώτη στρατηγική αερομεταφερόμενη επιχείρηση, ορόσημο στην ιστορία του του στρατιωτικού αλεξιπτωτισμού και στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, όπως και τη γενναιότητα των Συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με τους Έλληνες Κρητικούς και τους Έλληνες Στρατιώτες πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στη Μάχη της Κρήτης.

Επίσης ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί η Αδελφότητα Αλεξιπτωτιστών και η συντροφικότητα μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών Εθνών όπως και μια πολιτιστική ευκαιρία για επίσκεψη σε ιστορικά μέρη και μουσεία.

Λυπούμαστε πολύ εάν κάποιος προβλήθηκε για αυτό και σεβόμενοι το αίσθημα των αυτοχθόνων δεν θα γιορτάσουμε την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης».

Γίνεται σαφές από τη δήλωση αυτή ότι ο εν λόγω κύριος, μάλλον σκόπιμα αγνοεί την ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης και μάλιστα στην πιο αιματοβαμμένη περίοδό της.

Όταν για παράδειγμα θεωρεί «πεσόντες Αλεξιπτωτιστές Αδελφούς» και αυτούς οι οποίοι έθεσαν ως πρόκριμα ζωής ή θανάτου τη φυλή, την πολιτική άποψη και τη θρησκεία.

Ή όταν επιμένει να κάνει λόγο για «γενναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», βάζοντάς τους δίπλα στους απεγνωσμένους αγωνιστές των συμμάχων, του ελληνικού στρατού και των αμάχων ακόμη και γυναικόπαιδων της Κρήτης που έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσουν την ελευθερία τους.

Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει «γενναίους» αυτούς που ευθύνονται για την εν ψυχρώ δολοφονία περίπου 2.000 άμαχων Κρητικών όλων των ηλικιών επειδή έπραξαν το αυτονόητο; Να πολεμήσουν για την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπειά τους;

Και δεν είναι «κάποιος που προσβλήθηκε» αλλά ολόκληρος ο λαός της Κρήτης, της Ελλάδας της όλης, στρατιωτικοί και πολίτες, που πλήρωσαν πανάκριβα με ποταμούς αίματος το πείσμα τους για ελευθερία στον πλέον αιμοσταγή εισβολέα του 20ου αιώνα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση