HomeΕΛΛΑΔΑΜαγιορκίνης: Πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα self test

Μαγιορκίνης: Πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα self test

«Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορωνοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τα self test και κατά πόσο είναι αξιόπιστα αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ που ακολούθησε, το 70% των θετικών self-test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας. Μάλιστα όπως ανέφερε αυτό το στοιχείο δείχνει την επιτυχία και την σημαντικότητα αυτού του τεστ.

«Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορωνοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά» μετά τη διενέργεια αυτών των ατομικών τεστ, τόνισε.

Η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως τα ατομικά τεστ που έχουν επιλέγει στη χώρα μας μπορούν να εντοπίσουν με επιτυχία του 80% όσους έχουν κορωνοϊό. Μάλιστα επισήμανε ότι όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το ατομικό τεστ.

Ο ίδιος επανέλαβε πως τα self test που διανέμονται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2.

Είπε ότι πρόκειται για μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. «Σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος», ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας πως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. «Κάνουμε αυτοδιάγνωση αλλά συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζουμε συμπεριφορά αν έχουμε ένα αρνητικό τεστ».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο, δηλαδή ευαισθησία 80% σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τον ιό το τεστ θα εντοπίσει τους 80.

Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται καταρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%) έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου.

Επίσης οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία δηλαδή υψηλότερη από 80%. Συγκεκριμένα η ευαισθησία των τεστ αυξάνεται (ξεπερνάει και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιο τόσο πιο πιθανό να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδικά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και αυτό για την ανάγκη τήρησης των μέτρων: Σε αυτήν την φάση της επιδημίας λοιπόν συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας όπου είναι εφικτό. Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταδώσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατέψετε τα κοντινά σας πρόσωπα».

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση