HomeΚΟΣΜΟΣΤσαβούσογλου: Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις της Αγκυρας με την Αίγυπτο

Τσαβούσογλου: Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις της Αγκυρας με την Αίγυπτο

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο περνούν «σε νέα εποχή», έπειτα από χρόνια εντάσεων.

«Ξεκινά μια νέα εποχή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας- Αιγύπτου. Έπειτα από χρόνια που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, η Άγκυρα επιδίδεται εδώ και μερικούς μήνες σε μια επίθεση γοητείας προκειμένου να προσελκύσει το Κάιρο.

Αν και, σύμφωνα με τον Τσαβούσολγου, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο διορισμός Τούρκου πρεσβευτή στην Αίγυπτο, μια διμερής διάσκεψη σε επίπεδο «αναπληρωτών υπουργών και διπλωματών» έχει ήδη προγραμματιστεί. Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διμερείς επισκέψεις αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Γιατί όχι;»

Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι επανέλαβε τις διπλωματικές της επαφές με την Αίγυπτο και είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη χώρα, έπειτα από χρόνια διμερών εντάσεων από το 2013 όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστηριζόταν από την Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Τσαβούσογλου και ο Αιγύπτιος ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο και αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι, στην πρώτη τους άμεση επαφή αφότου ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.

Την ίδια ημέρα ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος γνωστός για τις σφοδρές του επικρίσεις εναντίον του αιγυπτιακού καθεστώτος που εργάζεται σε τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα την Κωνσταντινούπολη τέθηκε «σε επ’ αόριστον άδεια», αφού η Τουρκία ζήτησε από τα αιγυπτιακά αντιπολιτευόμενα μέσα που λειτουργούν στο έδαφός της να ρίξουν τους τόνους απέναντι στο Κάιρο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση