HomePost ItΚεγκέρογλου: «Επιτακτική και αναγκαία η οικονομική στήριξη των παραγωγών υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών»

Κεγκέρογλου: «Επιτακτική και αναγκαία η οικονομική στήριξη των παραγωγών υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών»

Παρέμβαση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά, μεταξύ άλλων, οικονομική στήριξη για τους παραγωγούς υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Για άλλη μια χαμένη χρονιά κάνουν λόγο οι παραγωγοί υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης ενώ πάρα πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα τους, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του Κορωνοϊου και συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω της κλειστής εστίασης και των περιοριστικών μέτρων στις λαϊκές αγορές.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι τους (Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας και Ιεράπετρας Λασιθίου), η Κυβέρνηση οφείλει να  επαναπροσδιορίσει τον σχεδιασμό των ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέου και τα θερμοκηπιακά και υπαίθρια κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές.

Επιπλέον,  όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, η οποία όμως δεν μπορεί να διατεθεί και να απορροφηθεί στο σύνολο της, γεγονός που ρίχνει τις τιμές σε επίπεδα εξευτελιστικά και οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Επειδή η ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της Κρήτης είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους

Επειδή η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε προηγούμενη ερώτηση μου είχε αναγνωρίσει την αδικία εις βάρος των εν λόγω παραγωγών και είχε δεσμευτεί για νέο πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει στη κατεύθυνση αυτή.

Επειδή είναι επιτακτική και αναγκαία η οικονομική στήριξη των παραγωγών υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Ερωτάσθε κε  Υπουργέ:

-Προτίθεστε και με ποιο χρονοδιάγραμμα να στηρίξετε οικονομικά τους παραγωγούς υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους;

-Τι άλλα ουσιαστικά μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε άμεσα για τους παραγωγούς αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης της;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση