HomePost ItΒαρδάκης: «Η Κ.Υ.Α. για την εκτέλεση του Προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα»

Βαρδάκης: «Η Κ.Υ.Α. για την εκτέλεση του Προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα των στρεβλώσεων που προκαλούνται από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α. για την εκτέλεση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», φέρνουν στη βουλή 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και των Τομεαρχών Εσωτερικών Ζαχαριάδη Κώστα και Χατζηγιαννάκη Μίλτου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς  Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μετά  την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. που αφορά χρηματοδοτικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», προέκυψαν στρεβλώσεις και ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα ενταγμένα έργα, που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», αλλά και τα υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα συνυπολογίζονται στο ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού, για κάθε κατηγορία (7 στο σύνολο). Επί της ουσίας, οι Ο.Τ.Α. καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αναγκαίων έργων πνοης,  προκειμένου να μην ξεπεράσουν αυτό το «πλαφόν», καθώς αν οι προτάσεις δυνητικών δικαιούχων υπερβαίνουν τον καθοριζόμενο συνολικό προϋπολογισμό, τότε οφείλουν να προτεραιοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Παρά το πλαφόν όμως, στην συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. προβλέπεται και η «κατ’ εξαίρεση» ένταξη προτάσεων που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης και για τις οποίες αποφασίζει ο Υπουργός Εσωτερικών με την «ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του». Να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Αξιολόγησης έχει ήδη προβλεφθεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρώτα από όλα να μην εφαρμόζονται οι όροι που θέτει η Κ.Υ.Α. και δεύτερον επαναφέρει πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Οι συμψηφισμοί των μεταφερόμενων έργων του «ΦιλόΔημος Ι» και των υπό ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε ένα «πλαφόν» αποκλείουν τελικά έργα πνοής σε Δήμους της υπαίθρου. Οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων, ιδίως των περιφερειακών, πρέπει να συνυπολογιστούν, να υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών. Δεδομένου ότι δημιουργούνται ερωτηματικά, αναφορικά με την ενημέρωση και τη θέση  της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς τα οριζόμενα από την ανωτέρω Κ.Υ.Α., οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν  τους Αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν:

  • Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α., ώστε να αρθούν οι συμψηφισμοί, ως προς το πλαφόν της χρηματοδότησης έργων, που αφορούν το «ΦιλόΔημος Ι» και «Αντώνης Τρίτσης», και να μην περιέλθουν οι Δήμοι στη δυσμενή θέση να προτεραιοποιήσουν και να αποκλείσουν απαραίτητα για τις περιοχές ευθύνης τους έργα.
  • Εάν προτίθενται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος βάσει των υποβληθέντων προτάσεων των Δήμων, όπου οι προτάσεις είναι άρτιες από άποψη μελετών και αδειών.
  • Εάν προτίθενται να άρουν την σύνδεση της δυνατότητας κατ εξαίρεσης ένταξης έργων, με την αποκλειστική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια μιας πελατειακής λογικής και τέλος αν η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού.
Διαφήμιση
Διαφήμιση