HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία στέφθηκε η Γιορτή Κρητικής Διατροφής

Με επιτυχία στέφθηκε η Γιορτή Κρητικής Διατροφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Σάββατο 5 Ιουλίου η Γιορτή Κρητικής Διατροφής ολοκλήρωσε τις εργασίες της επιτυγχάνοντας για τρίτη συνεχή χρονιά βασικές επιδιώξεις που αφορούν στην ανάδειξη και εξωστρέφεια των κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, στην εναρμόνιση των απαιτήσεων της σύμπραξης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού και στην προσπάθεια μεγέθυνσης και ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Οι τρεις συνδιοργανωτές της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, ο Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, προετοίμασαν και πρόσφεραν σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της πόλης ένα δεκαήμερο εμπειριών που επιχείρησε να συμπυκνώσει όλα τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κρητικής ταυτότητας. Ιδιαίτερα η φετινή διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό κα Όλγα Κεγαλογιάννη η οποία επισκέφθηκε από κοντά το Ρέθυμνο για να εγκαινιάσει το θεσμό αυτό, διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξη και εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την ανάδειξη της Γιορτής με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των junior chefs με πρώτο chef το Ρεθεμνιώτη Master Chef Γιάννη Αποστολάκη ο οποίος έφτιαξε παγωτά και milkshakes με κρητικές γεύσεις σερβίροντας στα παιδιά νόστιμες και υγειινές καλοκαιρινές λιχουδιές. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σε μικρές και μεγάλες ποσότητες τα αυθεντικά κρητικά προϊόντα αλλά και πολλά πιάτα μαγειρεμένα με αυτά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ενώ μπορούσε κανείς να απολαύσει ντόπιες ποικιλίες κρασιών από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και ελαιόλαδο από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

Ανάμεσα στις παράλληλες εκδηλώσεις που διάνθιζαν τη διοργάνωση, μας συστήθηκε και η βραδιά Cocktail like Crete. Μια βραδιά αφιερωμένη στις κρητικές γεύσεις με πρωταγωνιστές τα κρητικά πιστοποιημένα προϊόντα. Μια πρωτοβουλία που επικροτήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και φιλοξενήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του www.visitgreece.gr . Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κινητοποίησε 9 από τους καλύτερους bartenders της Αθήνας και της Κρήτης, οι οποίοι δημιούργησαν δροσιστικά cocktails εμπνευσμένοι από τις μυρωδιές και τις γεύσεις που προσφέρει η κρητική γη και η γαστρονομία της.

Παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και χοροί δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής μεταφέροντας το ρυθμό της παράδοσης. Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης με το Βασίλη Τζουρμπάκη, οι Σύλλογοι Ντελίνα με το Στρατή Γουνάκη, η Ερωφίλη με τον Γιάννη Δινιακό, Κρήτες με τους Στέλιο Ηλιάκη, Δημήτρη Κεραμιανάκη και Γιώργο Λιαδάκη, το Αρκάδι με το Γιώργο Ψαρουδάκη, οι Ρίζες της Κρήτης με τους Δημήτρη Πηγουνάκη και Μανώλη Νικολουδάκη, το Λύκειο Ελληνίδων με τους Μιχάλη Παυλάκη και Στρατή Μαμαλάκη και το Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνης με το Γιάννη Βρεττό και τους μαθητές του αλλά και τον Ανέστη Βρουλιδάκη ήταν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με συνοδεία μουσικών που χάρισαν υπέροχες στιγμές στους επισκέπτες της Γιορτής.

Τη Γωνιά Παιδικής Δημιουργίας οργάνωσε και συντόνισε για τρίτη συνεχή χρονιά το Αερόστατο που με αγάπη και ευθύνη επιχείρησε να διδάξει στα παιδιά την αξία του διατροφικού και πολιτισμικού πλούτου μέσα από διαδραστικά προγράμματα γεμάτα φαντασία και δημιουργία. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν η κα Δέσποινα Μακρίδη από το γυναικείο συνεταιρισμό «Ερατώ», η ομάδα Αρχέλων, ο κος Γρηγόρης Σαββάκης από την εταιρία αναψυκτικών «Αρκάδι» , η κα Παναγιώτα Χατζηπαράσχου από το «Παιδικό Χαμόγελο», η Δρ αρχαιολογίας και μουσιοπαιδαγωγός κα Βάσω Λίπα (Μούσα) και η κα Εμμανουέλα Τσιρίτα από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις με θέματα «Ποιοτικά χαρακτηριστικά των βιολογικών προϊόντων» από τους κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, κ Γιώργο Δασκαλάκη, κ. Νίκο Βαβουράκη και κ Σπαντιδάκη Κωνσταντίνο, « Προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κρητικών παραγωγών και ξενοδοχείων» από το Διευθυντή Λειτουργικού της Grecotel Hotels & Resorts κ Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη και τέλος συζήτηση « Πώς διαμορφώνουμε σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά μας» από τους κ Νίκο Βαράκη-παιδίατρο, Δρ Θεοδωράκη Ειρήνη-κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και Διδάκτωρ Παν/ου Αθηνών, κ Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, κ Γιάννη Αποστολάκη- Chef με συντονίστρια την κα Βάσω Λίπα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαδραστικές εκδηλώσεις από την κα Βαλυράκη Αικατερίνη που μας σύστησε το κρητικό μέλι μέσα από τις σφακιανές πίτες ενώ ο κ Νίκος Μπιρλιράκης από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μας μίλησε για τη ζωή της μέλισσας. Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε εξίσου και η παρουσίαση του εφτάζυμου ψωμιού από την κα Ευγενία Φυντάνη ,η οποία μας θύμισε τα μυστικά της ξεχασμένης παρασκευής του αλλά και η δοκιμή γλυκού του κουταλιού κεράσι με πρόβειο βιολογικό γιαούρτι «ΜΠΑΧΡΗ» από το γυναικείο συναιτερισμό ΕΡΑΤΩ ενθουσίασε και δρόσισε τους ουρανίσκους.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού- Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη αποχαιρετώντας τους επισκέπτες της Γιορτής ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες παραγωγούς που συνέβαλλαν στην ανάδειξη της κρητικής παράδοσης μέσα από την έκθεση των τοπικών προϊόντων τους , το μεγάλο δίκτυο εθελοντών από τους οποίους η Γιορτή στηρίχθηκε θεμελιωδώς και εξελίχθηκε επιτυχημένα και τέλος, όλους εκείνους τους φορείς όπως τον Ερυθρό Σταυρό, Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Αστυνομική Διεύθυνση, τον σύλλογο Ξενοδόχων, τη διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου το γραφείο τουρισμού και την ΚΕΔΗΡ που βοήθησαν με κάθε τρόπο για την ασφαλή διεξαγωγή της.

Με το κλείσιμο της Γιορτής οι τρεις συνδιοργανωτές πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας την Τρίτη 8 Ιουλίου υποσχόμενοι τον περαιτέρω εμπλουτισμό της σε επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και γενικότερης αισθητικής.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση