HomeHL-World«Sofagate»: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί τον Σαρλ Μισέλ

«Sofagate»: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί τον Σαρλ Μισέλ

Η πρώτη συνάντηση μετά το "Sofagate"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν θα επιτρέψω κάτι ανάλογο να συμβεί ξανά» προειδοποίησε τον Σαρλ Μισέλ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά το περιστατικό στην Άγκυρα όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάθισαν στις καρέκλες και άφησαν την ίδια να στέκεται αμήχανη όρθια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μπερλεμόν, την έδρα της Κομισιόν και η συνάντησή τους διήρκεσε για δύο ώρες περίπου.

«Οι πρόεδροι φον ντερ Λάιεν και Μισέλ συναντήθηκαν την τακτική εβδομαδιαία τους συνάντηση και συζήτησαν σειρά επίκαιρων θεμάτων» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντηση, Πηγή φέρεται να δήλωσε πως «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει παρόμοια κατάσταση άλλη φορά».

Η πρώτη συνάντηση μετά το «Sofagate»

Η διαμάχη σχετικά με την ταξιθεσία την Τρίτη 6 Απριλίου στη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρήθηκε προσβολή για την Ούρσουλα δον ντερ Λάιεν, η οποία τελικά κάθισε στον καναπέ ενώ ο Μισέλ και ο Ερντογάν κάθισαν στις μόνες διαθέσιμες πολυθρόνες.

«Η Επιτροπή εκμεταλλεύεται το περιστατικό για να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συνθήκες, ειδικά το Άρθρο 15» το οποίο περιγράφει τις ευθύνες του καθενός, είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αρνήθηκε την πρόθεση: «Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που υπάρχει στις συνθήκες» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μέμερ νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ήταν η πρώτη φορά σήμερα Δευτέρα που οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν μεταξύ τους μετά το περιστατικό, παρά τις προηγούμενες απόπειρες του Μισέλ να επικοινωνήσει με τη φον ντερ Λάιεν, γράφει η βελγική Le Soir. «Μετά την Άγκυρα, η πρόεδρος της Επιτροπής πήγε στην Ιορδανία, μετά στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τα Χριστούγεννα να δει την οικογένειά της και στη διάρκεια αυτής της διαμονής έδωσε προτεραιότητα στις οικογενειακές της σχέσεις» εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το θέμα του «Sofagate» θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ευρωπαϊκήη Βουλή, όπου θα μιλήσουν και οι δύο πρόεδροι των δύο θεσμών.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση