HomeHL-9Τζανάκης: 500 θετικοί μαθητές μπορούν να δώσουν 8.500 νέα κρούσματα

Τζανάκης: 500 θετικοί μαθητές μπορούν να δώσουν 8.500 νέα κρούσματα

Aφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ακόμα και πάνω από 8.500 νέα κρούσματα κορονοϊού θα μπορούσαν να προκύψουν από τα 500 άτομα, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, που διαγνώστηκαν θετικά με τα self test που διενήργησαν ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων. Τόνισε επίσης πως είναι προτιμότερο ο κόσμος να φύγει από τις πόλεις το Πάσχα.

«Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε επίσης πως με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους: «Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή».

Για να προσθέσει: «Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης».

Επίσης, όπως είπε, η Αχαΐα βρίσκεται γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες, εδώ και πάνω από 15 μέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς σαφή τάση -για πολλές ημέρες- αποκλιμάκωσης. «Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα, είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή. Στο προηγούμενο κύμα μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, για αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και αύξηση των εισαγωγών έκανε λόγο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Δεν έχουμε πλέον κλίνη Εντατικής. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και το τελευταίο έκτακτο σχέδιο, δηλαδή να δώσουμε όλες τις κλίνες Εντατικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος».

«Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία 400-500 βρέθηκαν θετικοί, αν βάλουμε και την ιχνηλάτηση, περίπου 2.000 άτομα πρέπει να απομονωθούν για να αποφύγουμε τη διασπορά», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Τόνισε δε σημειώνοντας ότι δεν έχουμε δει ακόμα την οροφή τονίζοντας ο ίδιος έλαβε εντολή να αδειάσει όλη τη ΜΕΘ να την κάνω Covid, αλλά αυτό δε γίνεται, καθώς νοσηλεύονται βαριά περιστατικά non Covid.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση