HomeHL-9Κρήτη: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Λυκείου

Κρήτη: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Λυκείου

Με self test, θερμομέτρηση και μάσκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέντε μήνες μετά τη διακοπή των μαθημάτων δια ζώσης για την αποφυγή της διασποράς του ιού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις τάξεις, σήμερα Δευτέρα και στην Κρήτη.

sxoleia-lykeio-hrakleio-2

Στα δύο οι γονείς

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα φαίνεται πως είναι γονείς και στο Ηράκλειο καθώς ορισμένοι αρνούνται να παραλάβουν το τεστ από τα φαρμακεία.

Ακόμα, υπάρχουν εκείνοι που το αγοράζουν, για να «χρεωθεί» στο ΑΜΚΑ των παιδιών τους και υποστηρίζουν ότι
θα προσκομίσουν ψευδή δήλωση στα σχολεία, αφού δεν πρόκειται να το κάνουν.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που με αγωνία ακολουθούν τις οδηγίες προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους με
ασφάλεια στο σχολείο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Κρήτη

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, ανέφερε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ «Π» πως: «Έχει προβλεφθεί σε συνεργασία με τους δήμους να βρίσκεται ο κατάλληλος εξοπλισμός σε αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται μέσα στα σχολεία, ενώ ακόμη και το καίριο ζήτημα των καθαριστριών, όπως όλα δείχνουν, έχει διασφαλιστεί.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και γι’ αυτό δουλεύουμε, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Καρτσωνάκης.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, ανέφερε πως προχωράνε όλες οι διαδικασίες και θεωρεί ότι από σήμερα όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Υπάρχει ένα απόθεμα με self test στη δευτεροβάθμια, όπου μπορούν να απευθύνονται και οι μαθητές των Εσπερινών μέχρι νεωτέρας. Ακόμα, υπάρχει πρόβλεψη για όποιον εκπαιδευτικό ή μαθητή αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα τεστ, να απευθύνεται σε δημόσια δομή και να υποβάλλεται σε rapid test δωρεάν.

Το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, αναφέρει πως όλα κυλούν ομαλά με την προμήθεια των τεστ και τονίζει πως υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία.

«Η πλατφόρμα δούλεψε καλά, δεν είχε προβλήματα», αναφέρει. Τα θέματα που προέκυψαν ήταν με τα ΑΜΚΑ όσων καθηγητών εργάζονται και σε γυμνάσιο αλλά και με τους μαθητές των Εσπερινών σχολείων.

Γιατί αντιδρά η ΕΛΜΕ

Για ένα δεύτερο δείγμα εγκληματικής αδιαφορίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών κατηγορεί την κυβέρνηση η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «παραμονή της έναρξης των σχολείων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τρέχουν στα φαρμακεία να προμηθευτούν τα test, να επιβεβαιώσουν μόνοι(!) τους, χωρίς να είναι αρμόδιοι, αν είναι φορείς του ιού ή όχι, ενώ την ίδια στιγμή ΔΕΝ έχει ληφθεί μέριμνα ούτε για τους μαθητές άνω των 18(!), που φοιτούν στα Εσπερινά Σχολεία, αλλά και στα ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στην ίδια βάση, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, για τις αναγκαίες απολυμάνσεις των κτηρίων, ενώ μένουν εκκρεμή τα ζητήματα της αποκομιδής των υγειονομικών απορριμμάτων από τα test, της αντιμετώπισης των παιδιών και των εκπαιδευτικών που θα διαπιστωθεί ότι είναι φορείς, της λειτουργίας των τμημάτων που θα βρεθεί κρούσμα κλπ.

Στα προβλήματα αυτά πρέπει να εντάξουμε και την έλλειψη επίσης στοιχειωδών μέτρων ψυχολογικής στήριξης των μαθητών μας, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν με τη διπλή απασχόληση εκπαιδευτικών σε λύκεια και γυμνάσια».

lykeia-hrakleio

Τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι η επιστροφή στις τάξεις να γίνει με όλα τα προληπτικά μέτρα. Ηδη οι μεγάλοι Δήμοι, όπως αυτός της Αθήνας, έχουν προχωρήσει σε απολυμάνσεις σχολικών κτιρίων. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά την λειτουργία των σχολείων, είναι τα εξής:

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
χρήση αντισηπτικών,
σχολαστικοί καθαρισμοί,
τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιστροφή στις τάξεις με self test -Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες γίνεται φυσικά απαραιτήτως με την χρήση των self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έκαναν το self test και δήλωσαν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, 236 μαθητές Λυκείων και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα βοηθητικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί. Το ποσοστό ανέρχεται σε 0.27% των τεστ που διενεργήθηκαν.

Οι 408 που βρέθηκαν θετικοί θα πρέπει να κάνουν πλέον και μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί η μόλυνση ώστε να δικαιολογηθεί η απουσία τους από το σχολείο.

Να υπενθυμιστεί ότι τα self test, σύμφωνα με το iefimerida.gr, πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ένα την Κυριακή και ένα την Τετάρτη, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο. Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των λυκείων, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Τα self test τα προμηθεύονται οι γονείς των μαθητών με το ΑΜΚΑ τους.

Η διαδικασία αν το self test είναι αρνητικό

Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.

Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -και δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

Η διαδικασία αν το self test είναι θετικό

Στην περίπτωση που το test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πού υποβάλλονται τα αποτελέσματα

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρούν στην «αυθεντικοποίηση χρήστη», προκειμένου να υποβάλλουν τα αποτελέσματα του test.

Οι κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID19» και να ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και να ακολουθούν τη σχετική διαδικασία. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 ή της δήλωσης του αποτελέσματος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

Πώς θα παραλάβουν self test μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές και εσπερινά λύκεια

Να τονιστεί πως όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, για τα εσπερινά λύκεια θα γίνει απευθείας σε αυτά η διανομή των self test εντός Σαββατοκύριακου, όπως και στις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Επίσης, από σήμερα θα μπορούν οι μαθητές να παραλάβουν και τα επόμενα τεστ από τα φαρμακεία. Παράλληλα, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, θα μπορεί πλέον να κάνει δωρεάν ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφίες από 30 Γενικό Λύκειο Ηρακλείου: Μιχάλης Ντελάκης, Μανώλης Αλεξάκης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση