HomeΓΝΩΜΕΣΈνα κάλεσμα εν όψει του Πάσχα

Ένα κάλεσμα εν όψει του Πάσχα

«Το φτηνό κρέας, δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

170632351_949065505834259_3125700112012562060_nΤου Βασίλη Σμπώκου*

Εν όψει της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα και επειδή κάθε χρόνο ζούμε τις ίδιες καταστάσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής-εμπορίου-κατανάλωσης του Πασχαλινού αρνιού- παραδοσιακού εδέσματος της Εορτής-από τη μαδάρα και τη μάντρα του κτηνοτρόφου,μέχρι το τσιγκέλι του κρεοπώλη και το πιάτο του καταναλωτή, θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα σε όλους μας, ξεκαθαρίζοντας από τη σκοπιά τη δική μου ως παραγωγού,τα πράγματα.

Καλώ τους συναδέλφους μου κτηνοτρόφους της Κρήτης,να μην κλείσουν καμία συμφωνία με κανέναν ζωέμπορo κάτω από έξι(6)ευρώ το κιλό το αρνί,τιμή παραγωγού.Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, οτι η παραγωγή εντός της Ελληνικής Επικράτειας,δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και με δεδομένο τη δυσκολία εισαγωγών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,θα υπάρξει έλλειψη.
Και σε συνθήκες υγιούς λειτουργίας της αγοράς χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις,τα προϊόντα που δεν τα βρίσκεις εύκολα,η τιμή τους ανεβαίνει.

Καλώ τους ζωέμπορους να μη μειοδοτήσουν την τιμή παραγωγού.Και οι ίδιοι έχουν αρνιά στους στάβλους τους και βιώνουν τη μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών το τελευταίο 6μηνο που προσεγγίζει το 30% σε σχέση με πέρυσι.

Καλώ τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να μη προσφέρουν κάτω του κόστους που προμηθεύονται,το αρνί του Πάσχα,χρησιμοποιώντας το ως κράχτη για να βάλουν μέσα στο κατάστημα τον πελάτη κι αυτός να γυρεύει αρνί κι αρνί να μη βρίσκει.
Καλώ την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς,να λειτουργήσουν στη λογική «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι».
Από τη στιγμή που δεν μπορούν ουσιαστικά να παρέμβουν λόγω των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς για να διασφαλίσουν την τιμή πώλησης παραγωγού και αγοράς καταναλωτή,να περιορίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους,γιατί μόνο ζημιά κάνουν. Υπάρχει το παράδειγμα πέρυσι με τον Υπουργό Γεωργιάδη,που βγήκε 20 ημέρες πριν το Πάσχα στα κανάλια να δηλώσει παρουσία για το θέμα και το αποτέλεσμα των δηλώσεων του ήταν,να μείνουν από τη μιά τα μισά αρνιά άσφαγα κι από την άλλη,το αρνί να είναι δυσεύρετο από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ,με συνέπεια να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας,με την τιμή του να φτανει και να ξεπερνά τα 15 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας.

Καλώ τέλος τους καταναλωτές,να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους,να αναζητούν την ιχνηλασιμότητα και να γίνονται γνωστές της πορείας του αρνιού που καλούνται να αγοράσουν,από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τη στιγμή που θα κρεμαστεί στο τσιγκέλι του κρεοπώλη.
Και να έχουν πάντα στο μυαλό τους τη γνωστή Κρητική παροιμία:»Το φτηνό κρέας, δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι»!!!
Κατανοούμε πλήρως τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας από την πανδημία του κορονοϊού και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των συνανθρώπων μας.
Αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν κι εμάς.
Το κόστος παραγωγής στο κιλό το αρνί είναι 8 ευρώ.
Δεν υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό.
Είμαστε ο τελευταίος τροχός της άμαξας κι αυτός που συμπιέζεται περισσότερο για να δημιουργηθεί το όποιο κέρδος στην προκειμένη περίπτωση στο μεσάζοντα και στον έμπορα.
Η τιμή πώλησης στα 6 ευρώ που ζητάμε,δεν λύνει το πρόβλημα,αλλά είναι μία αξιοπρεπή τιμή,στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να παράξουμε.
Για να βοηθήσουμε την Οικονομία και για να ζήσουμε!!!
Καλό Πάσχα και καλή λευτεριά σε όλους!!!

*Αγροτοκτηνοτρόφος
Δημοτικός σύμβουλος πρώην Αντιδήμαρχος Ανωγείων
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση