HomeHL-9Στο Ηράκλειο ο Πλακιωτάκης για ΒΟΑΚ, Λιμάνι Ηρακλείου και μεταφορικό ισοδύναμο

Στο Ηράκλειο ο Πλακιωτάκης για ΒΟΑΚ, Λιμάνι Ηρακλείου και μεταφορικό ισοδύναμο

Την διαχείριση του Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου επισκέφθηκε τo πρωί της Παρασκευής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης του λιμένα Ηρακλείου καθώς και οι επενδύσεις που σχεδιάζονται  προς όφελος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης αλλά και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, βρίσκεται  ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός αξιοποίησης του λιμένα  Ηρακλείου και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο από εγχώριους και διεθνείς επενδυτικούς ομίλους και το γεγονός αυτό πιστοποιεί τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμένα.

Για άλλη μια φορά τόνισε ότι στο διαγωνισμό δεν συμπεριλαμβάνεται το Ενετικό λιμάνι το δε θέμα του «Μαρίνα» είναι υπό διερεύνηση και εξετάζεται σε συνεργασία με το ΤΑIΠΕΔ.

Οσον αφορά τη λιμενική ζώνη και τη χερσαία ζώνη στα Λινοπεράματα του Δήμου Μαλεβιζίου, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην  συμπεριληφθούν τελικά στη διαδικασία παραχώρησης, τα δε  λιμενικά καταφύγια του Νότου, Αρβης, Κερατόκαμπου και Λούτρας αναφέρθηκε ότι εξαιρούνται από την παραχώρηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκαν θέματα λιμανιού με κυριότερα την επανεκκίνηση Κρουαζιέρας και την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ιδιαίτερη επίσης έμφαση δόθηκε στην χρηματόδοτηση για επισκευή μηχανολογικού εξοπλισμού γερανών.

Την διαβεβαίωσή του έδωσε προς τον εκπρόσωπο των εργαζομένων ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης,  ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση  όλων των εργαζομένων στο λιμάνι του Ηρακλείου όπως έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο δεν θα απολυθεί κανένας, αλλά θα δημιουργήσουμε πολλαπλές θέσεις απασχόλησης ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα  οι Λιμενεργάτες κατέθεσαν υπόμνημα στον Υπουργό και δήλωσαν ότι συμφωνούν με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του Λιμένα.

Η επικοδομητική επίσκεψη του Υπουργού στον ΟΛΗ έκλεισε με θερμές ευχαριστίες προς και από την Διοίκηση του ΟΛΗ και εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση ότι η παραχώρηση του λιμένα αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός που ανοίγει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο  Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου  Ευάγγελος Καρκανάκης και ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλλονιάννη Νίκος Χρονάκης.

Θερμή υπήρξε η υποδοχή από τον Πρόεδρο του ΟΛΗ  Ιωάννη Βαρδαβά, από τον  Διευθύνοντα  Σύμβουλο  Μηνά Παπαδάκη και από τα  μέλη του Δ.Σ, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΗ, όπου στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προεδρεύοντος του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη.

ep_iskech-plakivtakh2

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επισκέφθηκε επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Ηράκλειο, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστίνα Καλογήρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην καλή και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο για τα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μνεία στο μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και τα αναπτυξιακά έργα του νησιού και τόνισε την κοινή, διαχρονική διεκδίκηση για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος είναι ο ΒΟΑΚ να φτάσει μέχρι τη Σητεία.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε πως πάγια θέση της Περιφέρειας αλλά και όλων των φορέων είναι πως το ενετικό λιμάνι ανήκει στους πολίτες και δεν μπορεί να δοθεί στους επενδυτές.

Τόνισε δε ότι ζήτησε από τον Υπουργό να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τα έργα για τα Λινοπεράματα, για να μεταφερθούν στην Κορακιά όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες και να υπάρξει κοινή διεκδίκηση για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τους πόρους της δίκαιης μετάβασης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δράση του μεταφορικού ισοδυνάμου και τη σημασία της για την Κρήτη, ειδικά για τους επιχειρηματίες και τους αγρότες, ενώ αναφέρθηκε και στο σκοπό της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας πως στην παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου θα εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι.

Σε ότι αφορά τη χερσαία ζώνη στο Μαλεβίζι, το λιμένα Λινοπεραμάτων αλλά και τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και τα Λουτρά, τόνισε πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μην συμπεριληφθούν στη διαδικασία παραχώρησης.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, και στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Την διαχείριση του  Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην συνάντησή του με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα, της Χερσαίας Ζώνης καθώς και του «καφέ Μαρίνα» από την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιούΗρακλείου, ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη συνάντηση που είχε με τον ΥπουργόΝαυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη,το πρωί της Παρασκευής 9  Απριλίου στη Λότζια.

dimarchos-ypourgos-naftilias-f3

Μάλιστα, ειδικά για τον Ενετικό Λιμένα, ο Δήμαρχος εξήγησε στον Υπουργό ότι πρόθεση του Δήμου είναι να συστήσει το συντομότερο δυνατό ένα δημοτικόλιμενικό ταμείο, το οποίο να αναλάβει την διαχείρισή του.

Επιπλέον, στην συζήτηση ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν συμφωνήσει στην επαναχάραξη της Χερσαίας Ζώνης και στην παραχώρησή της στον Δήμο, οπότε θα πρέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το λιμάνι να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα.

dimarchos-ypourgos-naftilias-f2

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως ενώ για τα άλλα δυο αιτήματα δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια εποικοδομητική  συνάντηση με τον Υπουργό, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά μας. Είναι ευχάριστο ότι ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως σε επενδυτές, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το “Μαρίνα” και με την Χερσαία Ζώνη, για την οποία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΛΗ.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και σε αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου που θα διαχειρίζεται το Ενετικό Λιμάνι».

Στη συνάντηση  παρευρέθησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του νομού Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ  Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

dimarchos-ypourgos-naftilias-f1

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση