HomeΕΛΛΑΔΑΕπιτροπή Λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζει για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζει για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του με πολλές περιοχές να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς. Σήμερα, συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και στην καθιερωμένη «συνάντηση» της Παρασκευής αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο το θέμα της εξέλιξης της πανδημίας σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Περιοχές, όπου στο πλαίσιο του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, ελήφθη την περασμένη εβδομάδα η απόφαση να ανασταλεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε επίπεδο καταστηματαρχών και πολιτών αλλά και πολιτικές «αναταράξεις», με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «αλαλούμ» στο θέμα της διαχείρισης από πλευράς της κυβέρνησης.

Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν σήμερα οι ειδικοί εισηγηθούν το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις «βαθιά κόκκινες» περιοχές. Προς το παρόν το τοπίο είναι θολό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν οι επιστήμονες εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμα δεν πρέπει να «επανεκκινήσει» το λιανεμπόριο και να αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη καταγράφηκε νέα αύξηση στο ιικό φορτίο, όπως έδειξε η ανάλυση των λυμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων δε σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα είναι τριψήφιος, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες συνολικά 3.228 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 435 στη συμπρωτεύουσα και 117 στην Αχαΐα, ενώ η πίεση εντείνεται στα νοσοκομεία των δύο Περιφερειών, αποτελώντας σημαντικό «καμπανάκι» κινδύνου για εκτροχιασμό της κατάστασης.

Υπάρχουν όμως και οι ειδικοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει με ένα μοντέλο λειτουργίας τύπου click away, μια μέθοδος που αποτρέπει τις εικόνες και τα φαινόμενα συνωστισμού, αφού οι καταναλωτές πηγαίνουν και παραλαμβάνουν τα προϊόντα με ραντεβού έξω από το κατάστημα. Όπως επισημαίνουν, τα καταστήματα μπορούν τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να λειτουργήσουν. Κάτι το οποίο θα άμβλυνε και τις όποιες αντιδράσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή και τεράστιο πλήγμα.

Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές

Θα επιτραπούν και πότε οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές εκτός από το Σαββατοκύριακο; Ενδέχεται να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ειδικούς. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο STAR έδειξε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εικόνες του Σαββατοκύριακου και το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα κατά τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 σε άλλους δήμους θα αποτελέσουν τον «πιλότο» για το εάν θα επιτραπούν ή όχι οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση