HomeHL-GreeceΧατζηδάκης για Φουρθιώτη: Αν βεβαιωθούν παρανομίες η κυβέρνηση θα ζητήσει πίσω τα λεφτά

Χατζηδάκης για Φουρθιώτη: Αν βεβαιωθούν παρανομίες η κυβέρνηση θα ζητήσει πίσω τα λεφτά

Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αναμονή της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Φουρθιώτη, με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑNT1 τα χρήματα θα ζητηθούν από τον κ. Φουρθιώτη όταν βεβαιωθούν οι παρανομίες.

«Στείλαμε το θέμα στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την ακριβή νομική διάσταση του θέματος αν τυχόν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και βεβαίως το Δημόσιο, πάντοτε με τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητήσει, αν βεβαιωθούν παρανομίες, ότι έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, πίσω τα χρήματα τα οποία έχει δώσει», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας σε σχετική ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Φουρθιώτης κατά τη διάρκεια θητείας του Γιάννη Βρούτση επιχείρησε να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αντιλήφθηκαν την «μεθόδευση» με αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης, να ετοιμάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

«Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του υπουργείου Εργασίας. Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για τον μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές.

Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού.

Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση