HomePost ItΆρθρο Σ.Βαρδάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης

Άρθρο Σ.Βαρδάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Σχέδιο Ανάκαμψης χωρίς σχέδιο, καμία δίκαιη ανακατανομή πόρων και δέσμευση της χώρας επί σειρά ετών σε προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εις βάρος της κοινωνίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Με βαρύγδουπους τίτλους και αποτυχημένα εργαλεία του χθες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας, ότι θα οδηγήσει την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς, σε μια νέα εποχή.

Η ΝΔ έχοντας εγκλωβίσει συνειδητά εργαζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντάς τους παράλληλα έκθετους και ανυπεράσπιστους μπροστά στον νέο πτωχευτικό κώδικα και έτοιμη να ψηφίσει κατάργηση 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες, συνθλίβοντας τους εργαζομένους, εισηγείται τους γενικούς στόχους του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ένα Εθνικό Σχέδιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αφορά αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί και αγωνιούν για την οικονομική και επαγγελματική τους επιβίωση. Ένα σχέδιο που παράγει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες. Ένα σχέδιο που καταρτίστηκε χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε καμία περίπτωση η πρόταση της Κυβέρνησης δεν αποτελεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, της στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και αύξηση των θέσεων εργασίας, την ώρα που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες. Εισηγούνται δράσεις προώθησης και στήριξης της εργασίας, όταν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Σχέδιο Πισσαρίδη, καταστρατήγηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, στρατιές ανέργων, αποδυνάμωση εργαζομένων, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Μιλάνε για εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, την ώρα που το δημόσιο σύστημα στενάζει και επιτάσσονται ιδιωτικές ΜΕΘ και γιατροί για να αντιμετωπιστεί η άσχημη κατάσταση.

Προβλέπεται η στήριξη των επιχειρήσεων με τη δανειοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων μέσω του συστημικού τραπεζικού συστήματος, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από οποιοδήποτε ιδιωτικό δανεισμό.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κοροϊδεύει απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό φέρνοντας ένα σχέδιο που δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και δεν λύνει βιοποριστικά προβλήματα. Αντιθέτως, δεσμεύει την χώρα μέσα από χρηματοδοτήσεις των δράσεων που αυτός θα επιλέξει, υποχρεώνοντας  οποιαδήποτε νέα Κυβέρνηση προκύψει, να συνεχίσει την υλοποίηση των “μεταρρυθμίσεων” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν προαπαιτούμενα και αιρεσιμότηταμνημονιακού τύπου και ενδεχόμενη αλλαγή πορείας θα συνεπάγεται και την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου.

Ο προβληματισμός μας έγκειται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι ενώ το Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι μια φωτογραφία νεοφιλελεύθερων, δοκιμασμένων και μάλιστα αποτυχημένων πρακτικών, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να τις επαναλάβει ξανά και ξανά. Δεν διδάχθηκε τίποτα από την πρόσφατη ιστορία, ούτε από την στροφή στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές των υπόλοιπων χωρών.

Ο Ελληνικός λαός θα κληθεί ξανά να υπερφορολογηθεί και  να πληρώσει το μάρμαρο των πολιτικών μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση