HomeHL-9Στην Κρήτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Στην Κρήτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

«Για ελιγμούς της κυβέρνησης κάνουν λόγο οι αγρότες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Κρήτη αναμένεται να επισκεφτεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες.

ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισαν να παρατείνουν κατά 6 μήνες την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους θιγόμενους πολίτες για να προασπίσουν τις περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ, όπως ανακοινώθηκε χθες αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων που προκαλούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απίστευτη ταλαιπωρία τους πολίτες.

Η νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση ετοιμάζει, θα ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει δασολόγοι, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τελευταίοι, στράφηκαν πέρσι κατά της απόφασης Χατζηδάκη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, ακόμη και αυτών που είχαν κυρωθεί σε ποσοστό 55%.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να αντιμετωπίσει μία σειρά από ζητήματα που έχει φέρει στο τραπέζι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, μεταξύ των οποίων είναι η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, με ευθύνη της διοίκησης, το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, περιπτώσεις δασωμένων αγρών και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων αλλά και θαμνώδη εκτάσεων (ασπάλαθοι) που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, οι ασπάλαθοι έχουν γίνει η πέτρα του σκανδάλου σε περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα και απασχόλησαν και πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο. Στο ΥΠΕΝ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κριτήρια, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζονται δασικές οι επίμαχες εκτάσεις.

Όπως λένε, το θέμα με τις φρυγανικές εκτάσεις έχει λυθεί από διετίας από το Τεχνικό Συμβούλιο δασών, που αποδέχτηκε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται δασικές αλλά χορτολιβαδικές αν δεν βρίσκονται σε συνέχεια δασικής έκτασης.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη κ.α «σκεπάζονται» κατά 50% έως 70% από δάση και ο κόσμος έχει εξαγριωθεί.

Μάλιστα όπως τόνισε στο cretapost, το μέλος της Συντονιστής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης Βασίλης Σμπώκος, εάν δεν αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες και διευθετηθούν όλα τα ζητήματα, η εκτίμηση είναι ότι εάν εφαρμοστούν οι νόμοι και ληφθούν υπόψιν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι που είναι σε ισχύ, θα μείνει μόλις ένα 10% με 15% της έκτασης !!!

Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Σμπώκος, η Συντονιστική  Επιτροπή Αγώνα Κρήτης , που αποτελείται από άξια στελέχη του χώρου των παραγωγών  και ιδιοκτητών γης όπως τονίζει χαρακτηριστικά, έχει βάλει τα αιτήματα ξεκάθαρα.

1ον την Απόσυρση των δασικών χαρτών με βασική προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας πολίτης,και

2ον να νομοθετήσει η κυβέρνηση ότι δεν διεκδικεί ιδιωτικές περιουσίες.

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Ιερωνυμάκης δήλωσε:

«Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Ούτε κουβέντα. Στα αιτήματα που βάλαμε. Παράταση λέει 6 μήνες. Ούτε λέξη για το ιδιοκτησιακό. Ούτε παίρνουν τούς χάρτες πίσω. Το μεγάλο πρόβλημα πού δημιούργησαν οι δασικοί χάρτες. Δεν αφορούν μόνο τους αγροτοκτηνοτροφους. Αφορά όλη την κοινωνία και ειδικά όσοι έχουν θεσμικό ρόλο. Εδώ θα δανειστούμε τούς στοίχους τού Κώστα Βάρναλη. Δειλοί. Μοιραίοι. Και άβουλοι αντάμα προσμένοντας ίσως να γίνει κάποιο θαύμα».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κρήτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη από τους αγροτικούς σύλλογους των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.

Οι αγρότες του Ηρακλείου προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για 24 ώρες και το μεσημέρι της Τρίτης αναχώρησαν για το κτίριο της Διεύθυνσης Δασών.Όπως τονίζουν οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση