HomeHL-9Kινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Kινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Οι δασικοί χάρτες "βγάζουν" δάσος το 60% των εκτάσεων της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη οργάνωσαν οι αγροτικοί σύλλογοι των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.

Οι αγρότες προχωρήσαν σε συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι ενώ ακολουθήσε συμβολική κατάληψη των δασαρχείων της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο η προσυγκέντρωση έγινε στο Παγκρήτιο Στάδιο. Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης με τους αγρότες μάλιστα να προχωρούν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

 

169441773_507805867255346_3088720140981287420_n

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα και οι αγρότες των Χανίων. Η σημερινή κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες του νομού, οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και αγροτικοί σύλλογοι.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στον κομβο των Μουρνιων και λίγο αργότερα οι αγρότες με τα οχήματα τους κατευθύνθηκαν στην Διεύθυνση Δασών Χανίων.

img-133f1ae357ad21203dc3e310a09299c5-v-1

img-5b90319bf0a65936627197c652124bf8-v

Στο Ρέθυμνο εκατοντάδες οχήματα κατέκλυσαν τους δρόμους με τελικό προορισμό το κτήριο της Π.Ε Ρεθύμνου όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη.

ret

dasikoi-perifereia

169065486_1380748465634138_1189214100867293595_n

(Φωτογραφίες: goodnet.gr)

Την έντονη αντίδραση στον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών του Νομού Λασιθίου και την απαίτηση για απόσυρσή τους και διόρθωση,  διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα πατρογονικών ιδιοκτησιών που με τον παρόντα δασικό νόμο ουσιαστικά δημεύονται από το κράτος, απαίτησε η συντονιστική επιτροπή αγώνα Ν. Λασιθίου και αρκετός κόσμος – κυρίως κτηνοτρόφοι, που συγκεντρώθηκαν, σήμερα το πρωί, έξω από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, προβαίνοντας σε συμβολική κατάληψη των γραφείων.

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας. Δεκάδες αυτοκίνητα είχαν συγκεντρωθεί στον κόμβο Ξηροκάμπου στις 11.00 και από κει, μπήκαν στην πόλη. Μέσω των οδών Επιμενίδου και Λατούς διέσχισαν την Ρ. Καπετανάκη κορνάροντας μπροστά από τη Διεύθυνση Δασών, όπου και στάθμευσαν, διακόπτοντας επί μία ώρα περίπου την κυκλοφορία. Δύναμη της Τροχαίας Αγίου Νικολάου είχε λάβει μέτρα για την παράκαμψη της κυκλοφορίας από παράπλευρες οδούς…

Κατά τις 12.00, σύμφωνα με το anatolh.com αποχώρησαν και πεζή κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο όπου επιχείρησαν να παραδώσουν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, χωρίς επιτυχία, αφού, όπως πληροφορήθηκαν από τον ειδικό σύμβουλό του Ν. Παπαδάκη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα γιατί είχε ειλημμένη υποχρέωση.

 

Οι αγρότες ζητούν την απόσυρση των δασικών χαρτών και την ανασύνταξη τους βάσει των χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ.

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τους δασικούς χάρτες

Με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες στο Ηράκλειο, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η λανθασμένη αποτύπωση μεγάλου μέρους των εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και ιδιαιτέρως του Δήμου μας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και κυρίως στους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και αυτοψίες και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρξει πληθώρα ανακριβειών, αστοχιών και οφθαλμοφανείς παραλείψεις.

Ενδεικτικά, επισημαίνουμε ότι, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δασικές, συμπεριλαμβάνονται, λανθασμένα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και εκτάσεις με κτίσματα, καθώς και εκτάσεις στις οποίες κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση  (π.χ. ασπάλαθοι, φρύγανα κλπ.), που σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν ως δασικές.

Εκπροσωπώντας τους δημότες μας, στηρίζοντας τις σχετικές κινητοποιήσεις και δείχνοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους, που αφενός βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δήμευσης των περιουσιών τους, αφετέρου καλούνται – και μάλιστα σε ασφυκτικές προθεσμίες – να υποβάλουν ενστάσεις διεκδικώντας τις περιουσίες τους (!), ζητάμε την άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών, στην υφιστάμενη μορφή τους.

Οι δασικοί χάρτες είναι απολύτως αναγκαίοι, με την προϋπόθεση ότι θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά στην δημόσια, όσο και ως προς την ιδιωτική ιδιοκτησία.

Οι δασικοί χάρτες «βγάζουν» δάσος το 60% των εκτάσεων της χώρας

Υπενθυμίζεται πως την αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων  σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και τον πολλαπλασιασμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων, έφερε στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αναθεωρημένους δασικούς χάρτες, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας αποδεικνύεται ότι οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα.

Σε ό,τι αφορά τις χορτολιβαδικές, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση