HomePost ItΣ. Βαρδάκης: «Απολύσεις εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων εν μέσω πανδημίας»

Σ. Βαρδάκης: «Απολύσεις εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων εν μέσω πανδημίας»

Κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίκαιρη ερώτηση για τις απολύσεις εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καλώντας τον να απαντήσει από το βήμα του Κοινοβουλίου για το θέμα την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι προσφάτως, δύο επιχειρήσεις στην Κρήτη, επικαλούμενες την μείωση του στόλου των λεωφορείων που εκμεταλλεύονται, προχώρησαν σε ομαδική απόλυση εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Και οι δυο γνωστοποίησαν, η μεν πρώτη σε δεκαοκτώ (18) εργαζόμενους, η δε δεύτερη σε δεκαεπτά (17), ότι δεν θα τους επαναπροσλάβουν, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα, ότι δεν θα προχωρήσουν σε καταβολή αποζημίωσης.

Για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., έχουν εξασφαλιστεί μέτρα στήριξης, προβλέφθηκε μείωση των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2021, κυρίως όμως με Υπουργική Απόφαση δόθηκε αποζημίωση, συνολικά ύψους έως του ποσού των 21.007.300 ευρώ.

Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, είχαν θέσει υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τους εργαζομένους και η πρόβλεψη ακυρότητας των απολύσεων, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, για ισόχρονο μετά την άρση της αναστολής.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Κρήτης βρίσκονται σε αδιέξοδο, εδώ και ένα χρόνο, τόσο λόγω επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, όσο και λόγω πολύμηνης μάχης για την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει, από το βήμα της Βουλής, αν προτίθεται να εξαντλήσει κάθε μέσο και έλεγχο για να εξακριβωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεδομένης και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αν η απόλυση των εργαζομένων είναι παράνομη και καταχρηστική και αν ναι, αν σκοπεύει να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα. Τέλος, ζητά να μάθει για ποιους λόγους ενώ η διοχέτευση των χρημάτων και η γενικότερη θεσμοθέτηση μέτρων στήριξης εκ μέρους της Κυβέρνησης για τις εν λόγω επιχειρήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, εν τέλει οι εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις και μάλιστα χωρίς να καταβάλλουν αποζημιώσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση