HomeHL-EconomyΜε «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης διευρύνεται η «ομπρέλα» για παιδιά και γονείς

Με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης διευρύνεται η «ομπρέλα» για παιδιά και γονείς

Επιδόματα και δράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλά από αυτά που είναι δεδομένα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- όπως η μέριμνα για τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων- στην Ελλάδα παραμένουν ζητούμενο, αν και γίνονται βήματα και κινήσεις, με στόχο τη διευκόλυνση του οικογενειακού και εργασιακού προγραμματισμού.

Το επίδομα γέννησης, που θεσμοθετήθηκε πέρσι για πρώτη φορά και τα οικογενειακά επιδόματα, που «ταλαιπωρήθηκαν» στα μνημονιακά χρόνια από τους ξένους τεχνοκράτες, είναι οι κατ’ εξοχήν κρατικές ενισχύσεις στις οικογένειες, ωστόσο όπως προκύπτει από διεθνείς εκθέσεις π.χ. του ΟΟΣΑ, απαιτούνται πιο «γενναία» κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας είτε μέσω του φορολογικού συστήματος είτε μέσω του εργασιακού. Για το 2021, ο Προϋπολογισμός έχει δεσμεύσει 1,153 δις ευρώ για οικογενειακά επιδόματα και άλλα 170 εκατ. Ευρώ για επιδόματα γέννησης.

Το πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης της οικογένειας δεν μπορεί, όμως, να περιορίζεται σε επιδόματα και βοηθήματα. Οι πρόσφατες αλλαγές στο πλαίσιο των γονικών αδειών, που έχουν ως στόχο την πιο ενεργό συμμετοχή και διευκόλυνση των πατέρων, ο θεσμός της «νταντάς της γειτονιάς» που ξεκινά πιλοτικά, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να συμπληρωθούν με δράσεις, που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των μητέρων, ειδικά από τη στιγμή που αποτελεί στρατηγικό στόχο- όχι μόνο στην Ελλάδα- η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, επί ίσοις όροις με τους άνδρες.

Τι καλύπτει το Σχέδο Ανάκαμψης για την οικογένεια

Αυτήν τη λογική θέλουν να υπηρετήσουν δράσεις και μεταρρυθμίσεις, που ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης, καλύπτοντας και «ευαίσθητες» περιπτώσεις οικογενειών. Ειδικότερα:

δημιουργία συστήματος ενίσχυσης χώρους φύλαξης παιδιών, που θα εγκατασταθούν σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι γονείς, κυρίως μητέρες, να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης ή να επιστρέψουν ομαλά και γρήγορα στις εργασίες τους. Το έργο έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των μητέρων μικρών παιδιών στην ανεύρεση εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους όταν είναι ταυτόχρονα εργαζόμενες.

μεταρρύθμιση των  προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

επιδότηση δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών ή θέσεων σε σταθμούς για πολύ μικρά παιδιά (από 2 μήνες ως 2,5 έτη)

ένταξη της τεχνολογίας σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

ενίσχυση των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας με αξιοποίηση  μεταξύ άλλων και της επαγγελματικής αναδοχής

ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχόλησης και της προσχολικής παρέμβασης σε άτομα και παιδιά με αναπηρία διαφόρων κατηγοριών (κινητικά προβλήματα, αισθητήρια προβλήματα, αυτισμός). Περιλαμβάνει υποέργα όπως:

α. Προσβασιμότητα και υποστήριξη υποδομών για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και αισθητήρια προβλήματα.

β. Προσωπική βοήθεια για άτομα με αναπηρίες.

γ. Υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και πρόωρη παιδική παρέμβαση για τα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD).

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πρόκειται για μηνιαίο επίδομα που καταβάλλεται ανά δίμηνο, στους νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες  στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη:

τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων

το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα

την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος

Ποιοι το δικαιούνται;

Γονείς ή πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον μένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Πόσο είναι το ύψος του επιδόματος;

Το  ύψος του επιδόματος παιδιού, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ανέρχεται σε:

70 ή 42 ή 28 ευρώ, ανά μήνα, ανάλογα με την κατηγορία του εισοδήματος,   για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο  και σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ, ανά μήνα, για  το δεύτερο παιδί και

140 ή 84 ή 56 ευρώ, ανά μήνα, ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος, από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Πρόκειται για επίδομα που χορηγείται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

Ποιοι το δικαιούνται;

Μητέρες ή τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον μένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα

Πόσο είναι το ύψος του επιδόματος;

Το ύψος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον έχει υποβληθεί και εγκριθεί η αίτηση και η 2η δόση  πέντε μήνες μετά από το μήνα γέννησης του παιδιού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση